Juul Sterkens (rechts) met pastoor Jef Meeusen uit Gooreind tijdens diens priesterjubileum. Meeusen overleed vijf jaar geleden. 

Juul Sterkens (rechts) met pastoor Jef Meeusen uit Gooreind tijdens diens priesterjubileum. Meeusen overleed vijf jaar geleden. © Neel Vermeiren

Sterbos rouwt om kapelaan Juul Sterkens

Wuustwezel -

In Coda Hospice in Gooreind overleed priester Juul Sterkens. Hij was van 1972 tot 2000 kapelaan van Sterbos.

Juul Sterkens werd op 4 augustus 1932 geboren in Rijkevorsel. Toen hij in 2000 met pensioen ging in Sterbos, verhuisde hij weer naar Rijkevorsel en zette zich nog in voor de parochies van Achtel en Rijkevorsel. In de wijk Sterbos was hij bijzonder geliefd.

Op 23 november 1972 kwam Sterkens naar Sterbos. Onder zijn impuls leefde de wijk op. Vele jongeren voelden zich aangetrokken door de levendige gemeenschap. Jeugdvieringen en kindervieringen kregen vorm. Kinderkoor ’t Muzeke verzorgde mooie kindervieringen. De kerk was vaak te klein. Een actieve parochieraad en parochiaal team zorgden voor mooie activiteiten en een bruisend leven in en rond de kapel. Onder zijn impuls ontstonden in de jaren zeventig meerdere verenigingen in Sterbos, onder meer toneelvereniging Sterlicht in 1974. Sterlicht bouwde ieder jaar een mooie kerststal en nam deel aan de lichtstoet met een lichtwagen. Het orkest van blazers Stergalmers begon er ook in 1974 aan. Juul Sterkens was er zelf spelend lid. Ook de Sint-Antoniusvrienden zagen het daglicht in datzelfde jaar. Zij organiseerden in januari de Sint-Antoniusviering met een bijzondere viering in de kapel, de dieren- en tractorwijding en verkoop van de offergaven. Sterbos kreeg in 1978 ook een eigen jeugdverwerking: Jeugdster.

Juul Sterkens had een luisterend oor voor iedereen. “Hij kon luisteren zonder vooroordelen. Hij was tolerant voor mensen met een ander inzicht. Hij was een bron van rust voor vele mensen en meelevend zonder zelf in de belangstelling te staan”, luidt een tekst op het rouwprentje. “Sterbos kijkt dankbaar terug op zijn mooie, sobere en dienstbare leven”, besluit Marc Van Gils van de parochiewerking van Sterbos.  (vw)Meer nieuws uit stad en rand

citta

Mobiliteit - Stad & rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio