Erika Vlieghe. 

Erika Vlieghe. ©  DBA

Erika Vlieghe: “We weten niet tot wat de deltavariant gaat leiden”

De burgemeesters baseerden de beslissing om Tomorrowland niet te laten plaatsvinden deels op een toelichting van enkele experts, onder wie UZA-infectiologe Erika Vlieghe. Ze legt uit dat ze denkt dat de onvoorspelbare impact van de deltavariant ervoor zorgt dat hun visie op massafestivals voor deze zomer nog niet wijzigt.

“We hebben de burgemeesters niets specifieks voor Tomorrowland aangeraden”, zegt Erika Vlieghe. “We hebben ze gewoon gewezen op een advies over massafestivals dat we in februari hebben gepubliceerd. We hebben ze uitgelegd dat we voor deze zomer nog altijd achter dat advies staan. Het is volgens ons nog altijd te vroeg voor massafestivals.”

De grote boosdoener is de deltavariant, voorheen bekend als de Indiase variant. “De aanwezigheid van die variant neemt snel toe in België en in andere landen zoals Portugal en het Verenigd Koninkrijk”, legt Vlieghe uit. “We weten niet goed tot wat dat gaat leiden. Heel deze zomer moeten nog mensen worden gevaccineerd. Ook de Wereldgezondheidsorganisatie raadt aan om voorzichtig te zijn.”

“Een massafestival is een situatie waarin heel veel mensen uit verschillende landen dicht bij elkaar kruipen. Dat zijn situaties waarbij virussen worden overgedragen en die beschouwen wij dus als risicovol.”

De vraag die dan rijst is waarom Pukkelpop dan wel zou kunnen doorgaan. Het festival staat zelfs een week vroeger op de kalender dan Tomorrowland: van 19 tot en met 22 augustus. Het advies van experts zou dan toch hetzelfde moeten zijn? “Ons advies geldt niet voor één specifiek massafestival, maar voor allemaal”, aldus Vlieghe. anro