Warmte doet brugdek van Brielenbrug een centimeter uitzetten: brug zakt niet meer

Tisselt -

De Brielenbrug in Tisselt (Willebroek) was donderdag een groot deel van de avond afgesloten nadat het ophaalbare gedeelte van de brug niet meer helemaal naar beneden kon. Door de hitte was het brugdek een beetje uitgezet en rustte daardoor een kleine centimeter op het voetpad in plaats van een metertje dieper. Het verkeer moest omrijden, het scheepvaartverkeer werd stilgelegd.

Theo Derkinderen, Ward Bosmans

Donderdagavond werd een schip doorgelaten en toen het brugdek weer naar beneden werd gehaald, liep het mis. “Het ophaalbare gedeelte van de brug zakte wel naar beneden maar vermoedelijk door de hitte was het een klein beetje uitgezet en daarom zakte het niet diep genoeg. Het gedeelte in kwestie leunde een klein stukje op het voetpad en kon daardoor niet verder zakken. De brug bleef ongeveer een meter boven het wegdek uitsteken”, zei de Willebroekse burgemeester Eddy Bevers (N-VA). Hij kwam donderdagavond zelf een kijkje nemen aan de brug.

De brandweer koelde de brug lange tijd af zodat het ophaalbare gedeelte iets kon inkrimpen. 

De brandweer koelde de brug lange tijd af zodat het ophaalbare gedeelte iets kon inkrimpen. ©  Theo Derkinderen

Er werden duizenden liters water gebruikt om het brugdek te koelen. 

Er werden duizenden liters water gebruikt om het brugdek te koelen. ©  Theo Derkinderen

Uit de eerste vaststellingen bleek dat er geen probleem waren met de stalen kabels die het brugdek omhoog moesten tillen en laten zakken. “Alles wijst erop dat de hoge temperaturen die in de loop van donderdag werden gehaald aan de oorzaak van het incident liggen en dat het brugdek gewoon iets is uitgezet.”

Koelen

De brandweer werd erbij gehaald om het brugdek te koelen. “We hebben een waterkanon ingezet dat onophoudelijk koud water op het ophaalbare gedeelte spoot. Een klus die heel wat tijd in beslag nam, maar alleen zo kon het brugdek worden gekoeld en hoopten we dat het opnieuw wat kon inkrimpen. Er lag donderdagavond ook een plan op tafel om een boot ter plaatse te laten komen om de onderkant van de brug te koelen maar dat bleek uiteindelijk niet nodig te zijn. Omstreeks 22 uur zakte de brug weer tot op het normale niveau”, lichtten brandweerofficieren Jan Anné en Pierre Van Sand van hulpverleningszone Rivierenland toe.

De rechterzijde van het ophaalbare gedeelte leunde op het voetpad 

De rechterzijde van het ophaalbare gedeelte leunde op het voetpad ©   Theo Derkinderen

Al vaker problemen

In het verleden kende de Brielenbrug in Tisselt al heel wat problemen. “In 2014 kwam het ophaalbare gedeelte van de brug helemaal scheef te hangen na een incident. Toen bleef de brug maandenlang afgesloten en werd er zelfs een veerdienst ingezet om voetgangers en wandelaars van de ene kant van het kanaal naar de andere kant te vervoeren. Vorig jaar was de brug opnieuw een tijdlang buiten dienst omdat het elektromechanische gedeelte ervan moest vervangen worden. Ook toen werd er een veerdienst ingezet”, aldus nog Bevers.

Het scheepvaartverkeer werd donderdagavond even stilgelegd, maar mocht wat later - omdat er een lange rij schepen voor de brug lag te wachten - toch passeren. Het autoverkeer, waaronder heel wat vrachtwagens, moest worden omgeleid. In de loop van de avond normaliseerde de toestand en kon het verkeer opnieuw over de brug.

MEER OVER Blikvangers Mechelen

Meer nieuws uit regio Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio