Voilà, een goed glas wijn in Bardeau. Meer moet dat niet zijn. 

Voilà, een goed glas wijn in Bardeau. Meer moet dat niet zijn. ©  Dirk Kerstens

Oesterman opent Bardeau op Vrijdagmarkt

Antwerpen -

Nadat hij een tijdje oesters aan huis had geleverd, is Aldwin zelf thuis gekomen: in Bardeau op de Vrijdagmarkt. Dat is een Frans geïnspireerde bar met een vette knipoog naar Brigitte Bardot.

Johan Van Baelen

Aldwin Camus is tijdens de feestdagen van vorig jaar begonnen met Eat my Oester. In het weekend had hij een kraampje in de Kloosterstraat, in de week bracht hij oesters aan huis. Maar nu heeft hij zelf een vaste stek gevonden, op de Vrijdagmarkt.

“Ik heb vaak gedacht: als ik ooit een zaak begin, dan liefst op de Vrijdagmarkt. Onlangs passeerde ik hier en stond dit huis te huur (waar voeger Bar Bel was gevestigd, red.). Dat was voor mij op de geknipte moment en zeer gepast nu de horeca weer open mag.”

In feite zijn het zijn klanten die Aldwin een duwtje in de rug gaven in de richting van een vaste plek om zijn oesters en meer aan de man te brengen. “Hoe dikwijls mensen vroegen om iets meer: een wijntje, een glaasje bubbels om bij de oesters te drinken. Maar dat mocht niet en kon niet. In die periode mocht uitsluitend takeaway. Ook ikzelf bleef op mijn honger, want van nature ben ik een gastheer. Ik heb graag dat iedereen zijn gading vindt.”

Juist daarom heeft Aldwin een vrij uitgebreide kaart gemaakt, met champagnes, witte-, rode-, oranje wijnen en rosé, aperitieven, bieren, softdrinks, sake en sterkedrank. “Ik heb een uitgebreid gamma waarin iedereen zijn gading vindt, van zeer betaalbare drankjes tot de iets exclusievere zaken.”

Beschermengel

Zijn beschermengel Brigitte Bardot zou het niet anders willen. Zeker in een zaak die van Aldwin een Franse identiteit meekreeg. Niet alleen door de kwaliteitsvolle krukjes en de marineblauwe hoofdtoon, maar ook door de portretten van Franse actrices en acteurs van even geleden. Met Bardeau wilde ik inderdaad een knipoog geven naar Bardot. Maar ook ‘eau’, het water, speelt een rol. We zitten er hier niet ver van en oesters leven erin.”

Toch is er meer dan een oester te krijgen: we hebben charcuterie van De Laet en Van Haver, kaas van Van Tricht en een delicatesse als kaviaar. Om daar ten volle van te kunnen genieten, brengt Aldwin graag een stolp naar de tafel. Daar stop je alle gsm’s van de tafelgenoten in. “Zo heeft niemand nog bereik en kan je de 360°-ervaring hier ten volle beleven”, besluit Aldwin.

www.bardeau.be , Vrijdagmarkt 1, 2000 Antwerpen

Vastgoed

Jobs in de regio