Tommorrowland

 

 ©  DBA

Gemeenten verliezen zelf honderdduizenden euro zonder Tomorrowland

De gemeente Boom, thuishaven van Tomorrowland, verliest 1,3 miljoen euro aan inkomsten nu Tomorrowland niet doorgaat, terwijl Rumst, waar de camping Dreamville ligt, 600.000 euro derft.

Naast de officiële besturen is het vooral een streep door de rekening van de plaatselijke horeca en landbouwers. Vooral die laatsten moeten in Reet twee tot drie maanden hun velden vrij laten liggen voor autoparkings of campingterreinen. Hiervoor krijgen ze een stevige compensatie. “Tomorrowland betaalt tot 1.300 euro per hectare, afhankelijk van de belangrijkheid van de ligging”, zegt een van hen.

De festivalorganisatie hecht elk jaar ook veel aandacht aan de plaatselijke economie. Er komen bestellingen binnen bij bakkers, drankenhandelaars, floristen en andere plaatselijke zaken. Ook zij zullen voor het tweede jaar op rij niets kunnen leveren. En uiteraard profiteren de omliggende cafés enorm van het festival. Vooral Bar Tabac in Boom ziet tijdens die twee weken het aantal klanten fel stijgen. “Die twee weekends zorgen in feite voor de gemiddelde inkomsten van anders twee maanden”, zegt zaakvoerder Gary Brems. “Zeker omdat we nu negen maanden gesloten moesten blijven, was dit een welgekomen inkomstenbron geweest. Opnieuw pech dus. Maar gezondheid is belangrijk hè!”

Tot slot is de afgelasting ook voor de handelszaken in de buurt van het campingterrein Dreamville een aderlating. Vooral voor supermarkt Carrefour stonden in het verleden elk weekend lange rijen campinggasten aan te schuiven. De zaakvoerder zegt dat Tomorrowland uiteraard belangrijke inkomsten genereert, maar telkens toch ook wel extra kosten met zich meebrengt. Om de orde te garanderen moest hij in het verleden zelfs bewakers aan de toegangsdeur plaatsen, waardoor vaste klanten uit de buurt wegbleven.  jw