Louise Vrints van De Kringwinkel. 

Louise Vrints van De Kringwinkel. © Nattida-Jayne Kanyachalao

Kringwinkel opent shoppingcenter Circuit op Nieuw-Zuid

Antwerpen -

Iets duurzaam nodig? Je vindt het bij Circuit. Dat is een nieuw initiatief van De Kringwinkel en de stad Antwerpen dat zaterdag opengaat op Nieuw-Zuid. Het is een shoppingcenter waar achttien duurzame ondernemers te vinden zijn.

Bijou van der Borst

Circuit is dus niet zomaar een kringwinkel. Het shoppingcenter brengt achttien ondernemers samen in een gloednieuw glimmend gebouw op Nieuw-Zuid die allemaal focussen op duurzaamheid en circulariteit.

Voorbeeld: je bezoekt de Kringwinkel en koopt daar een broek waarvan de pijpen nét iets te lang zijn. Dan kun je in hetzelfde gebouw een zaak vinden waar je de broek kan laten inkorten: naai- en stoffeeratelier Kunnig.

Els Van Steenvoort en Kurt de Worm van Kunnig.

Els Van Steenvoort en Kurt de Worm van Kunnig. © Nattida-Jayne Kanyachalao

“Dit is de toekomst”, zegt schepen van Sociale Zaken Tom Meeuws (Vooruit). “Klassieke winkelstraten hebben we genoeg. Hier vind je materialen en spullen die allemaal een nieuw en eeuwig leven verdienen”, vat hij samen.

Zo is er de bloemenwinkel Mr. H. Bouquet met bloemen en planten die voldoen aan een duurzaamheidslabel.

Een plek waar je elektrische apparaten of fietsen kunt laten herstellen.

Ook aan het uiterlijk wordt gedacht, er is een duurzame kapper. En de innerlijke mens kan terecht bij de wijnbar en de koffiebar.

Herman Maes van Mr. H. Bouquet.

Herman Maes van Mr. H. Bouquet. © Nattida-Jayne Kanyachalao

De Kringwinkel. 

De Kringwinkel. © Nattida-Jayne Kanyachalao

“Het is de bedoeling dat we de levensduur van producten proberen te verlengen door alles te herstellen”, legt Louise Vrints van De Kringwinkel uit. “Ons doel is om duurzaam leven gemakkelijker te maken.”

Zaterdag gaat Circuit open voor alle shoppers. Er zijn dan verschillende workshops voor iedereen die kennis wil maken met Circuit.

Terwijl Circuit zaterdag opengaat, ging in de Blikfabriek in Hoboken de Kringwinkel in stilte dicht. De winkel opende in juni 2020 als eerste meubelwinkel van De Kringwinkel Antwerpen. Door de omstandigheden die 2020 met zich meebrachten sloot De Kringwinkel na een klein jaar tijd toch definitief de deuren.

“Er zijn verschillende redenen voor de sluiting”, vertelt Louise Vrints. “De winkel lag in een magazijn dat niet verwarmd kan worden. Dit bleek tijdens de winter onhoudbaar. Maar de voornaamste reden is dat we een moeilijk jaar achter de rug hebben en dus met veel pijn in het hart keuzes moeten maken.”

De wijnbar met tweedehandsboeken.

De wijnbar met tweedehandsboeken. © Nattida-Jayne Kanyachalao

CITTA

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio