Of er dit jaar nog een Boekenbeurs zal plaatsvinden, is onduidelijk.

Of er dit jaar nog een Boekenbeurs zal plaatsvinden, is onduidelijk.©  Jan Van der Perre

Enige bod op Boekenbeurs geweigerd, geen bescherming meer tegen schuldeisers

Boek.be, de organisator van de Boekenbeurs, is niet meer beschermd tegen zijn schuldeisers. Er was maar één bod uitgebracht om de vzw over te nemen en dat is geweigerd door de rechtbank.

Komt er dit jaar een Boekenbeurs? Het antwoord op die vraag is nog niet duidelijk. Sinds september vorig jaar kreeg de vzw Boek.be vanuit de rechtbank bescherming tegen zijn schuldeisers. Sinds 2017 maakt Boek.be grote verliezen. Toen de Boekenbeurs vorig jaar door corona moest worden afgelast, kreeg de vzw een extra duw richting afgrond.

Zo’n bescherming tegen schuldeisers kan niet eeuwig blijven duren. Daarom vroeg Boek.be aan de rechtbank om een gerechtsmandataris aan te stellen, om een overnemer te vinden. Mandataris Nathalie Vermeersch trad in maart van dit jaar aan. “Mijn opdracht is nu ten einde”, zegt Nathalie Vermeersch. “Er is één bod uitgebracht op Boek.be. De rechtbank vond dat bod onvoldoende en heeft het dus geweigerd. Boek.be is nu niet meer beschermd tegen zijn schuldeisers.”

Dat wil niet zeggen dat Boek.be failliet is. “Deze maand beslist de raad van bestuur van Boek.be of de vzw wordt opgeheven of niet”, zegt Philippe Termote, de advocaat van Boek.be. In kringen rond de vzw wordt verwezen naar de verkoop van een gebouw in Borgerhout, waar Boek.be tot voor kort zijn hoofdzetel had. Mogelijk geeft die verkoop de vzw extra financiële ademruimte om toch nog door te zetten. Maar het is onduidelijk of dat de massale verliezen van de afgelopen jaren (in 2019 werd er zelfs afgeklokt op een verlies van meer dan 100.000 euro) kan compenseren. Boek.be stelt acht mensen tewerk.

 cwil

MEER OVER Meest gelezen