Inge Sève en Eric Creve van ‘Borrelend & Bruisend Oud & Nieuw Mechelen’ bij het standbeeld in de Kruidtuin. 

Inge Sève en Eric Creve van ‘Borrelend & Bruisend Oud & Nieuw Mechelen’ bij het standbeeld in de Kruidtuin. ©  Sven Van Haezendonck

Geliefde standbeelden keren terug en daar zijn veel Mechelaars blij om

Mechelen -

Het geliefde standbeeld van ‘Adolescence, ma fille’ is opnieuw te bewonderen in de Mechelse Kruidtuin. Toen het zo’n 3,5 jaar geleden plotseling verdween, zorgde dat voor ongerustheid bij veel Mechelaars. Even blij zijn ze nu het plots terug is. Niet in het minst Eric Creve (65) en Inge Sève (65) van ‘Borrelend & Bruisend Oud & Nieuw Mechelen’. Alleen over de nieuwe sokkel zijn de meningen verdeeld.

Sven Van Haezendonck

Een hoop stenen van het rotspartijtje van de sokkel was lange tijd het enige overblijfsel van het ‘Meisje met de hond’, een populair kunstwerk vlakbij de ingang van de Kruidtuin in de Bruul. “Toen het in het najaar van 2017 plots weg was, wist zelfs de conciërge van niets”, zegt Inge Sève (65). Even later verscheen aan het perk een bordje met de boodschap dat het tijdelijk was verwijderd voor een opknapbeurt. De sokkel van het beeld verkeerde in slechte staat en de stad vreesde dat hij het zou begeven onder het gewicht van het beeld.

‘Eventjes’ duurde uiteindelijk lang, meer dan drie jaar. Dat voedde de ongerustheid extra. Veel Mechelaars vroegen zich af of het beeld ooit nog zou terugkeren. Sommigen vreesden dat het zoek was geraakt, of zelfs gestolen. “Er kwamen veel vragen van leden. Ik heb dan contact gezocht met het stadsbestuur en ik stuurde verschillende e-mails. Door er zo kort op te zitten, hebben we de terugplaatsing zeker kunnen bespoedigen”, vertelt Eric Creve.

‘Adolescence, ma fille’ kreeg een nieuwe sokkel. 

‘Adolescence, ma fille’ kreeg een nieuwe sokkel. ©  Sven Van Haezendonck

Samen met Inge is hij de drijvende kracht achter ‘Borrelend & Bruisend Oud & Nieuw Mechelen’, een Facebookgroep met meer dan 2500 enthousiaste volgers. “We richten ons op erfgoed omdat we daar een grote passie voor hebben. We leggen in onze reportages altijd de link van oud naar nieuw omdat er in onze stad veel herbestemmingen gebeuren van oude en historische gebouwen. Op die manier leggen wij een hele historiek bloot”, legt Eric uit.

‘Job op de mesthoop’

Op Facebook zagen ze een foto verschijnen van ‘Job op de mesthoop’ die Gustave Min maakte. Dat standbeeld was ook jaren uit het Mechelse straatbeeld verdwenen . Na passages aan het oud gasthuis in de Keizerstraat en aan de ziekenhuiscampus op de Zwartzustersvest kreeg het een nieuwe plek aan de Onze-Lieve-Vrouw-over-de-Dijlekerk. “Daardoor was ik natuurlijk benieuwd naar ons Adolescenceke en ze bleek er te staan. De stad zou ons verwittigen, maar woensdag stond het standbeeld plots onverwacht opnieuw in de openbare ruimte. Daar zijn we uiteraard blij mee”, zegt Eric.

Samen met hen veel Mechelaars. Achter het standbeeld ‘Adolescence, ma fille’ gaat een mooi verhaal schuil. Lange tijd werd verteld dat het om een meisje ging dat door een hond uit de Dijle was gered. Dat is volgens stadsgids Rudi De Mets een fabeltje. Het was gewoon kunstenaar Hendrik van Perck (1869-1951) die destijds zijn dochter beeldhouwde.

‘Job op de mesthoop’ is voortaan te vinden aan de Onze-Lieve-Vrouw-over-de-Dijlekerk. 

‘Job op de mesthoop’ is voortaan te vinden aan de Onze-Lieve-Vrouw-over-de-Dijlekerk. © Sven Van Haezendonck

Discussie over sokkel

Net zoals ‘Job op de mesthoop’, waarvan blogger Jan Smets de terugkeer op een publieke plek bepleitte, kreeg het standbeeld een nieuwe sokkel. Net die sokkel is nu onderwerp van gesprek op sociale media. ”Het lijkt meer vijf kopen, twee gratis. Of ook: doet het beeld geen eer aan, wat een verschrikking die kubus, vreselijke sokkel.”

“Door het bloemenperk valt hij bijna niet op”, zegt Inge Sève. Galeriehouder Dirk Vanhecke had liever een restauratie gezien van de oorspronkelijke sokkel, maar dat was volgens de stad niet mogelijk. “Over geuren en kleuren kan je niet twisten, maar zo’n witte sokkel is eerder iets voor in een museum”, vertelt hij.

Patrick Princen (Vld-Groen-m+), schepen van Openbare Werken, is tevreden dat de beelden er eindelijk opnieuw staan. “Er kwamen veel vragen over. Door de juiste diensten samen te brengen, konden wij de plaatsing van de nieuwe sokkels in een stroomversnelling brengen”, zegt hij.

MEER OVER Blikvangers Mechelen

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio