De Antwerpse gemeenteraad komt volgende week in spoed bij elkaar rond de PFOS-vervuiling, maar dan wel digitaal. 

De Antwerpse gemeenteraad komt volgende week in spoed bij elkaar rond de PFOS-vervuiling, maar dan wel digitaal. © Joris Herregods

Oppositie roept Antwerpse gemeenteraad in spoed bij elkaar over PFOS: “De Wever moet snel duidelijkheid geven”

Antwerpen -

De Antwerpse gemeenteraad komt maandag of dinsdag in spoedzitting bij elkaar over de PFOS-vervuiling. Op vraag van PVDA-fractieleider Peter Mertens en hij kreeg de steun van Groen, CD&V en Vlaams Belang, waardoor hij een derde van de gemeenteraadsleden achter zich heeft, nodig voor zo’n spoedzitting. De partijen eisen duidelijkheid over wat burgemeester Bart De Wever (N-VA) wist van dit dossier.

Sacha Van Wiele

Uit een mail van de Oosterweel-bouwheer Lantis aan het stadsbestuur blijkt dat de burgemeester al van 2017 wist dat er problemen waren met PFOS in Zwijndrecht.

LEES OOK: Mail aan politici bewijst: risico’s van PFOS waren in september 2017 al bekend

Peter Mertens.

Peter Mertens. © Kris Van Exel

“Burgemeester De Wever moet snel duidelijkheid geven wat hij allemaal wist en waarom er geen actie werd ondernomen om de gezondheidsschade van zijn inwoners te voorkomen”, zegt Mertens. “Het gaat hier om één van de grootste dossiers van vervuiling dat we gezien hebben en het is bijzonder naïef om te denken dat het mooi aan de stadsgrens met Zwijndrecht ophoudt.”

“Weten dat er PFOS-vervuiling is, en vervolgens als beleidsdrager niets doen, dat is onverantwoord en schuldig verzuim naar honderdduizenden inwoners van Zwijndrecht, Linkeroever, Antwerpen en het Waasland. De Wever kan zich er niet vanaf maken dat het enkel een zaak was voor de burgemeester van Zwijndrecht en de voormalige minister van Leefmilieu.”

Enige thema

Om een extra gemeenteraad bij elkaar te kunnen roepen, is de steun van een derde van de gemeenteraadsleden nodig. Het Vlaams Belang, CD&V en Groen laten al weten deze vraag te steunen. De extra gemeenteraad zal dan maandag of dinsdag plaatsvinden met als enige thema de PFOS-vervuiling.

Groen Antwerpen had zelf eerst gepleit voor een themacommissie deze maandag. Dan vindt sowieso de raadscommissie plaats van mobiliteitsschepen Koen Kennis (N-VA), die ook ondervoorzitter is van Lantis. Groen-fractieleider Imade Annouri wou dan ook mensen van de afvalstoffenmaatschappij Ovam en de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) uitnodigen. Hij steunt nu de vraag voor een extra gemeenteraad.

Imade Annouri.

Imade Annouri. © Nattida-Jayne Kanyachalao

“Dit stadsbestuur en de Vlaamse Regering waren zo gebrand om ‘de schup in de grond te steken’ dat het hen precies weinig uitmaakte wat er allemaal naar boven werd gegraven”, zegt Annouri. “In een verkiezingsjaar werd er volop over het project gecommuniceerd, maar zeiden ze niets over de mogelijke gezondheidsrisico’s en vervuiling. Wat wist het stadsbestuur op welk moment en waarom hebben ze ervoor gekozen om wel of niet te communiceren, welke risico’s zijn er op dit moment voor omwonenden én de werkmannen en -vrouwen op de Oosterweelwerf zelf?”

CITTA

Aangeboden door onze partners

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio