© Hollandse Hoogte / Sabine Joosten

RECHTBANK. Bende organiseerde transport illegaal geld uit smokkel ruwe diamanten

Antwerpen -

De 40-jarige Samy E. uit Antwerpen riskeert twee jaar cel voor het transporteren van grote bedragen illegaal geld dat verdiend werd met de smokkel van ruwe diamanten. “Alles ging slecht toen”, zei zijn advocate.

Bij de politie kwam in 2017 een tip binnen over een gsm-nummer dat gebruikt zou worden door een criminele organisatie. “Een organisatie die zich inliet met het transporteren van grote bedragen cash geld via België, geld dat mogelijk afkomstig was van de internationale drugssmokkel”, zei de openbare aanklager donderdag tijdens de rechtszaak tegen de betrokkenen.

Het telefoonnummer in kwestie bleek gebruikt te worden door Samy E. (40) uit Antwerpen. “De eerste twee gesprekken gingen al meteen over transporten van geld vanuit Parijs en Amsterdam”, zei de procureur. “Er was sprake van meerdere honderdduizenden euro.”

Ruwe diamant

Kielenaar Samy E. bleek de koerier van de criminele organisatie. Voor hij ergens geld ging ophalen moest hij een ‘token’ verzenden via WhatsApp. Dat token was telkens een foto van een serienummer van een briefje van 5 euro. Een techniek die ook terugkomt in de Nederlandse misdaadserie Mocro Maffia over de Nederlandse drugsmaffia. Samy E. werd opgepakt en bekende dat hij twee geslaagde transporten gedaan had, een van 200.000 euro uit Parijs en een van 50.000 euro uit Amsterdam. Hij had het ook over twee mislukte geldtransporten uit Parijs.

“Uit het onderzoek blijkt dat er veel meer transporten geweest zijn”, stelde de procureur. “We vonden nog veertien bijkomende tokens in de WhatsApp-berichten van E.” Uit het onderzoek bleek dat het geld niet uit drugssmokkel afkomstig was. “Het had wel een illegale herkomst, de gelden kwamen uit de smokkel van ruwe diamanten”, legde de aanklager uit. Samy E. was ook werkzaam in de diamant en heeft nog steeds een firma in die sector.

Verder onderzoek bracht aan het licht wie zijn opdrachtgevers waren, dat bleken de neven Essam en Ezzat D. te zijn. “We konden hen nog niet verhoren of arresteren, ze zitten in Australië in de cel voor soortgelijke feiten”, zei de aanklager.

Slechte periode

Tegen Samy E. vorderde hij twee jaar cel en een boete van 60.000 euro. De neven D. riskeren veertig maanden cel en 80.000 euro boete. “Door dit soort organisaties kunnen criminelen hun geld verplaatsen en kunnen ze er ongestoord van genieten.”

Samy E. legde bekentenissen af, zijn advocate vroeg een milde straf. “Dankzij hem is dit dossier zo groot geworden, hij gaf de telefoonnummers van zijn opdrachtgevers”, legde meester Deborah Johnson uit. “Mijn cliënt heeft destijds nooit beseft waarin hij terechtgekomen was. Alles ging slecht op dat moment, zijn vrouw verloor haar werk en de zaken draaiden niet goed.” De advocate wees er ook op dat de feiten al van 2017 dateren.

Een bankbediende uit Berchem werd mee vervolgd omdat hij zijn beroepsgeheim geschonden had door aan Samy E. te vertellen dat er een gerechtelijk onderzoek liep. De jonge dertiger bekende schuld en sloot tijdens het vooronderzoek een deal met het parket. Zijn advocaat vroeg de rechtbank die minnelijke schikking van 2.500 euro te homologeren. (sare)

MEER OVER Rechtbank Antwerpen

CITTA

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio