Eriksen krijgt defibrillator na hartfalen op EK, arts vertelt over “emotioneel moment” waarop hij bij bewustzijn kwam

De Duitse UEFA-arts die de Deen Christian Eriksen zaterdag tijdens de wedstrijd met Finland na een hartstilstand reanimeerde, heeft donderdag in de Duitse media verklaard dat het een “heel emotioneel moment” was toen de middenvelder weer bij bewustzijn kwam.

Vincent Van GenechtenBron: BELGA

LEES OOK: Onze reporters trokken op bedevaart met Deense fans naar de muur van Eriksen: “De match tegen de dood hebben we al gewonnen”

Arts Jens Kleinefeld vertelt hoe de 29-jarige Eriksen enkele minuten hartmassage kreeg en nadien met behulp van een defibrillator gereanimeerd werd. “Ongeveer dertig seconden later opende hij zijn ogen en kon ik hem spreken”, doet Kleinefeld zijn relaas. “Dat was een heel emotioneel moment, want bij dat soort noodgevallen zijn in het dagelijkse leven de kansen op succes veel kleiner.”

“Ik vroeg Eriksen vervolgens of hij weer terug bij bewustzijn was. ‘Ja, ik ben weer onder de mensen’, antwoordde hij me. ‘Verdorie, ik ben nog maar 29 jaar oud.’ Op dat moment wist ik dat hij geen hersenschade opgelopen had en we hem helemaal teruggehaald hadden.”

 

 ©  DFA via REUTERS

Eriksen kon nadien op de grasmat ook op andere vragen van de arts antwoorden en was volledig bij bewustzijn. “Ik was er toen voor 99 procent zeker van dat zijn toestand stabiel zou blijven”, aldus Kleinefeld nog.

Denemarken verloor de partij tegen Finland met 0-1. Donderdag (18 uur) kijken de Denen in Kopenhagen de Rode Duivels in de ogen.

LEES OOK: Christian Eriksen werkt mee aan anti-Lukaku-plan: “België zal heel goed moeten zijn om ons te kloppen”

Defibrillator

Intussen is ook duidelijk geworden wat de oplossing is voor het hartprobleem van Eriksen. Een defibrillator. Dat maakte de Deense bond bekend in een tweet.

“Onze teamdokter Morten Boesen heeft contact gehad met de hartspecialist van Rigshospitalet en na verschillende hartonderzoeken is beslist om bij Christian Eriksen een ICD-kastje (een inwendige defibrillator die ingrijpt bij hartritmestoornissen, red.) in te planten. Dit toestel is nodig na een hartaanval wegens hartritmestoornissen. Christian heeft deze oplossing aanvaard en het plan is goedgekeurd door allerhande specialisten. We raden iedereen aan om Christian en zijn familie nu de nodige tijd en rust te gunnen.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

De Nederlandse international Daley Blind speelt op het EK ook met een defibrillator, nadat hij eind 2019 werd getroffen door een ontstoken hartspier.

MEER OVER EK Voetbal

Meer sportnieuws