Kris  Wuyts (links) op de Markt in Vorselaar net voor de start van het avontuur.  

Kris Wuyts (links) op de Markt in Vorselaar net voor de start van het avontuur.  © Marc Peeters

Duo fietst dwars door Europa op fiets met zonnepanelen

Vorselaar -

Ruim tienduizend kilometer fietsen door zo’n dertig landen. Die opdracht moeten Kris Wuyts (58) uit Vorselaar en zijn fietsmaatje Dirk Huyghe uit Gent de volgende maanden uitvoeren. “We nemen deel aan de Sun Trip Europe, een tweejaarlijks Frans evenement rond ecologisch fietsen doorheen Europa. Een bijzondere tocht met bijzondere reglementen”, legt Kris uit.

Marc Peeters

De deelnemers aan de Sun Trip Europe rijden met elektrische fietsen. “Wat we totaal niet mogen doen is ergens een stopcontact zoeken om de batterijen op te laden. We mogen alleen gebruikmaken van de eigen kracht of van elektriciteit die opgewekt wordt via zonnepanelen die we vervoeren op een soort van aanhangwagentje achter de fiets. Al rijdend mogen die panelen een maximale oppervlakte hebben van 2,5 vierkante meter. In stilstand mogen we de panelen eventueel open klappen tot maximaal 4 vierkante meter.”

De deelnemers zijn helemaal op zichzelf aangewezen. Ze bepalen zelf het parcours, de afstand die ze per dag willen fietsen en moeten hun plan trekken wat eten en overnachten betreft. “Het opzet is dat we vijf controleposten moeten passeren”’, weet Kris. Die liggen in Riga in Letland, in Constanta in Roemenië, op de Passo Stelvio in Italië, in Pico Di Veleta in het uiterste zuiden van Spanje en in het Portugese Porto. De tocht eindigt in het Franse Lyon waar we begin september verwacht worden.”

Kris Wuyts kijkt uit naar het avontuur

Kris Wuyts kijkt uit naar het avontuur © Marc Peeters

Dirk Huyghe heeft er al enkele deelnames aan een Sun Trip opzitten. “Dirk en ik kennen elkaar uit het fietswereldje. Hij kon zo boeiend vertellen over zijn belevenissen dat het bij mij begon te kriebelen, maar uiteindelijk was het mijn partner Kristel die de knoop doorhakte en suggereerde of het geen tijd was om zelf eens mee te doen.” Dirk en Kris begonnen er dinsdag aan in Leuven, maar om afscheid te nemen van alle vrienden en sympathisanten werd Vorselaar uitgekozen als eerste overnachtingsplaats.

“Vanaf nu gaan we zo’n 150 kilometer per dag rijden. Er moet ook tijd overblijven om te eten en een slaapplaats te zoeken. We hebben tentjes mee maar we hopen ook af en toe een bed te vinden en iets vaker een plek waar we kunnen douchen. Het avontuur en de ervaring, daar kijk ik nu naar uit.”

Zon

Door zijn ervaring weet Huyghe dat als de zon de ganse dag schijnt de zonnepanelen bijna genoeg elektriciteit opwekken om te blijven fietsen. “Als de zon een poosje achterwege blijft, zitten we natuurlijk met een probleem en wordt de afstand die we die dag kunnen overbruggen een stukje kleiner. Volledig op eigen kracht fietsen is gezien het gewicht dat we meeslepen zeer lastig.”

“We hebben wel een batterijlader mee, maar die is verzegeld en mag enkel in geval van nood gebruikt worden”, weet Kris. “Op de fietsten staan ook trackers waardoor de organisatie ons enigszins kan volgen. Wie op het idee zou komen een paar honderd kilometer te overbruggen door de fietsen in de laadbak van een vrachtwagen te laden, loopt tegen de lamp. Het avontuur is overigens geen race tegen de tijd. Samenhorigheid is het sleutelwoord.” Onderweg zullen de deelnemers ook het ecologisch elektrisch fietsen promoten.

Wie Kris de volgende maanden online wil volgen kan dit doen via cyclingstorieskris.wordpress.com

MEER OVER Blikvangers Kempen

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio