Je kunt dan toch nog genieten van het ‘coronacadeautje’

De bestaande consumptiecheques en de coronapremie die straks in sommige bedrijven wordt uitgedeeld, zullen tot eind 2022 geldig zijn en vanaf 1 augustus overal te gebruiken zijn. Dat heeft de ministerraad dinsdag beslist.

De consumptiecheque kwam er vorig jaar tijdens de coronacrisis om werknemers te belonen die in moeilijke omstandigheden zijn blijven werken. Maar de cheques waren maar in een beperkt aantal winkels en horecazaken te besteden en ook alleen op papier beschikbaar, waardoor sommigen ze al snel kwijt waren. Binnenkort vervallen ze trouwens.

De regering dokterde daarom op vraag van CD&V-Kamerlid Nahima Lanjri een oplossing uit. Bedoeling is dat de cheques vanaf 1 augustus overal te besteden zijn. “Wie een cheque heeft, zal er nu eindelijk wel mee terecht kunnen in zijn favoriete schoenenwinkel, schoonheidssalon of café”, zegt Lanjri. Ook de geldigheid wordt verlengd: tot eind volgend jaar. De digitalisering van de cheques is nog geen feit, maar minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) wil er wel werk van maken.

De regeling geldt niet alleen voor de consumptiecheques, maar ook voor de coronapremie die straks wordt uitgedeeld in bedrijven die het ondanks de crisis toch goed hebben gedaan. Dat is een afspraak die werd gemaakt naar aanleiding van het loonoverleg. Naast de 0,4 procent loonsverhoging kunnen bepaalde bedrijven ook een coronapremie van maximaal 500 euro uitdelen.

 (fem)

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio