Curator claimt 1 miljoen euro van Sihame El Kaouakibi en Erika Nguyen

Er hangt Sihame El Kaouakibi en Erika Nguyen een persoonlijke claim van een miljoen euro boven het hoofd, meldt VTM Nieuws. De curator van Point Urbain, het horecabedrijf achter JJ House, vindt dat El Kaouakibi en Nguyen persoonlijk aansprakelijk zijn voor de schuldenput die ze achterlieten in de vennootschap. Het is de eerste keer dat El Kaouakibi persoonlijk wordt gedagvaard.

anro, svw

“Wat hier van tel is, is de bestuurdersaansprakelijkheid”, zegt VTM-journalist Faroek Özgünes. “Normaal is een vennootschap aansprakelijk voor alle zakelijke handelingen. Tenzij de bestuurders zelf een grove fout hebben gemaakt. Als ze bijvoorbeeld geld of goederen verduisterd hebben of fraude gepleegd hebben. Dan kunnen ze daar persoonlijk op worden aangesproken.”

De curator wil dus 1 miljoen euro van Sihame El Kaouakibi en Erika Nguyen. 762.000 euro daarvan zou van de rekening van Point Urban verdwenen zijn. Daarnaast is 143.000 euro aan goederen niet terug te vinden, waaronder meubels. El Kaouakibi en Nguyen zouden ook 10.000 euro cash hebben gekregen als voorschot voor de organisatie van een trouwfeest, geld dat daarna verdwenen is.

“Dit is de eerste persoonlijke schadeclaim tegen El Kaouakibi en Nguyen”, zegt Özgünes. “Ook andere vennootschappen van hen zijn in slechte papieren of zijn al failliet verklaard. Met alles dat nu is uitgekomen, is de kans heel groot dat zij ook daar met hun persoonlijke vermogen zullen moeten instaan voor de schulden.”

Het is nog lang afwachten of ze de claim ook effectief zullen moeten betalen. Pas op 21 april volgend jaar komt die vraag voor de rechter.

Ook meubels LGU worden verkocht

Volgens VTM Nieuws heeft de veiling van de inboedel van JJ House 57.000 euro opgebracht. Ook de meubels van de vzw Let’s Go Urban (LGU) zullen in september via een veiling worden verkocht. De vzw werd in mei failliet verklaard en de toenmalige bewindvoerster liet de inboedel verwijderen uit het Urban Center, het nieuwe onderdak van LGU.

LGU heeft een schuldenberg van bijna 220.000 euro. Die kan nog toenemen als enkele overheden, zoals de stad Antwerpen, de subsidies die oneigenlijk werden besteed terugeisen. De opbrengst van de verkoop van de LGU-inboedel zal in eerste instantie worden gebruikt voor het betalen van de personeelsleden van de vzw.

MEER OVER Meest gelezen

CITTA

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio