©  rr

CDO-N wordt aparte school voor deeltijds onderwijs

Arendonk, Hoogstraten, Turnhout -

Het Centrum voor Deeltijds Onderwijs, dat nu nog afhankelijk is van vier moederscholen, wordt vanaf 1 september een aparte entiteit met meer dan driehonderd leerlingen. CDO Noorderkempen gaat de uitdaging van de onderwijsvernieuwing aan.

Wouter Adriaensen

In het deeltijds onderwijs kunnen leerlingen twee dagen naar school en drie dagen leren op de werkvloer. Het Centrum voor Deeltijds Onderwijs Noorderkempen (CDO-N) bevindt zich op vier locaties - bij Sint-Clara in Arendonk, bij HT²O en PT²O in Turnhout en bij VITO in Hoogstraten - en opereerde ook onder hun vleugels. Dat maakte de zaken voor zowel leerlingen als personeel complex. Vertegenwoordigers van de scholen en van HIVSET in Turnhout hebben nu CDO-N opgericht om “uitdrukkelijker aanwezig te zijn in het onderwijs- en ondernemerslandschap”.

CDO-N biedt opleidingen aan in richtingen zoals bouw, personenzorg, verkoop, schoonmaak en horeca. Daarvoor wordt samengewerkt met lokale bedrijven zoals ijsfabrikant Ijsboerke en dienstencentrum MPI Oosterlo. “Ons doelpubliek bestaat uit verschillende soorten leerlingen”, zegt de nieuwe directeur Bert Adriaensen, die al zestien jaar ervaring binnen de scholengroep heeft. “Er zijn jongeren die schoolmoe zijn en in de praktijk willen leren. Anderen hebben het moeilijk in hun persoonlijk leven en vallen uit de boot in het gewone onderwijs. En dan zijn er nog anderstalige nieuwkomers.”

Bert Adriaensen. 

Bert Adriaensen. ©   rr

CDO-N gaat de uitdaging aan met de onderwijsvernieuwing die de overheid oplegt. “De basisvorming wordt breder, met zwaardere eindtermen, waardoor er minder ruimte voor praktijk is. Bovendien sluit het duaal leren op de werkvloer ook deuren voor sommige leerlingen. Voor jongeren die niet meteen aan de slag kunnen, moeten we in principe minstens vier dagen per week opvang op school voorzien. Daar hebben we voorlopig de middelen, de ruimte en het personeel niet voor. We zijn de enige school in de Turnhoutse stadsregio met capaciteitsproblemen. Onze droom is een eigen duale school binnen Turnhout, maar voorlopig geven we les op de vier verschillende locaties.”

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio