Korpschef Mertens en Borsbeeks burgemeester Dis Van Berckelaer tonen de broodzakken. 

Korpschef Mertens en Borsbeeks burgemeester Dis Van Berckelaer tonen de broodzakken. © Patrick De Roo

Politiezone Minos gooit broodzakken in de strijd tegen cybercriminaliteit

Mortsel -

Met de verspreiding van 25.000 broodzakken in Mortsel, Boechout, Borsbeek, Wommelgem en Wijnegem wil de politiezone Minos de aandacht vestigen op cybercriminaliteit.

Filip Spoelders

Laat je niet in ’t zak zetten. Met deze slogan en bijkomende tips op de broodzakken brengt politiezone Minos cybercriminaliteit preventief onder de aandacht. “De gezondheidscrisis met corona vertaalt zich in nieuwe criminele feiten. Het aantal gevallen van cybercrime stijgt de laatste tijd significant. Momenteel hebben wij drie voltijdse medewerkers die dergelijke zaken onderzoeken en dat is veel”, stelt korpschef Siegfried Mertens.

Met de actie wil de politie de burgers waakzaam houden. “We bereiken niet iedereen met onze multimedia. Met de broodzakken kan iedereen dagelijks in contact komen. Want het zijn niet alleen de goedgelovigen die in de val trappen, het overkomt iedereen.”

Burgemeester Dis Van Berckelaer van Borsbeek (Iedereen Borsbeek) vindt het een goede stap. “Iedereen gaat om brood. Op deze manier zetten we onze inwoners er toe aan om alert te blijven of te worden.”

De politie roept op om steeds aangifte te doen, ook wanneer je uiteindelijk niet benadeeld bent. “Mensen die een poging tot cybercriminaliteit hebben doorzien, geven ons meestal de beste informatie richting de daders”, meent commissaris Johan Wonnink.

Veel voorkomende feiten zijn phishing, waarbij de daders via mail of sms geld proberen af te troggelen, en whaling of emotionele fraude. Hierbij nemen de oplichters de identiteit van een familielid aan om je via sms in het zak te zetten.

Belangrijke tips

Korpschef Mertens geeft belangrijke tips mee om deze feiten te doorzien. “Je bank of verzekeringskantoor vraagt nooit per mail of per sms naar je persoonlijke gegevens of pincode. Telefoneer hen meteen bij twijfel. De belastingdienst of de RSZ zullen evenmin via mail of sms naar je rekeningnummer vragen om iets terug te betalen. Krijg je plots een sms van een familielid via een nieuw gsm-nummer met de vraag om geld, bel dan naar het oude nummer. Vraag na of die persoon echt van nummer is veranderd. Tot slot, blijf altijd zeer kritisch want cybercriminelen worden steeds creatiever. Kijk altijd goed naar het mailadres want daaruit kan je veel leren.”  

De broodzakken van politiezone Minos.

De broodzakken van politiezone Minos. © Patrick De Roo

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio