© Patrick De Roo

Borden wijzen automobilisten op regels in fietsstraat

Merksem -

Automobilisten mogen in fietsstraten niet sneller dan 30 kilometer per uur rijden en fietsers niet inhalen. Om hen daarop te wijzen, verschijnen er de volgende weken sensibiliseringsborden. Het eerste bord hangt in de Speelpleinstraat in Merksem.

Nog te weinig automobilisten weten hoe ze zich juist moeten gedragen wanneer ze rijden in een fietsstraat. De stad plaatst nu sensibiliseringsborden om de regels in een fietsstraat voor iedereen nog eens duidelijk te maken.

In een fietsstraat mogen fietsers in een straat met enkele richting de hele breedte van de rijbaan gebruiken in hun rijrichting. Bij tweerichtingsverkeer mogen ze de helft van de breedte langs de rechterzijde innemen. Motorvoertuigen mogen tweewielers er niet inhalen. De maximumsnelheid in een fietsstraat is altijd maximum 30 kilometer per uur.

 

 ©  pdr

Antwerpen telt 19,5 kilometer aan fietsstraten. Het eerste bord werd woensdag in de Speelpleinstraat in Merksem geplaatst in aanwezigheid van onder meer Merksems districtsburgemeester Luc Bungeneers (N-VA) en schepen van Mobiliteit Koen Kennis (N-VA).

Tegen eind augustus moeten alle fietsstraten in de stad voorzien zijn van sensibiliseringsborden. “Als we meer mensen op de fiets willen krijgen, moeten we comfortabele en veilige infrastructuur kunnen aanbieden. Fietsstraten bieden die toegevoegde waarde”, zegt schepen van Mobiliteit Koen Kennis (N-VA).

Dat te weinig chauffeurs de regels kennen die gelden in een fietsstraat, bleek nog in mei. Dan kregen vijftig automobilisten bij een politiecontrole een boete voor het voorbijsteken van fietsers in de fietsstraten Lange Dijkstraat, Rotterdamstraat en Van Arteveldestraat in Antwerpen-Noord.

 

CITTA

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio