In de kademuur langs de Binnendijle gaapt een enorm gat na een instorting. 

In de kademuur langs de Binnendijle gaapt een enorm gat na een instorting. © Sven Van Haezendonck 

Oude kademuur aan Mechels Dijlepad stort in: “Hopelijk is dit een wake-upcall”

Mechelen -

Het Dijlepad in het centrum van Mechelen is sinds woensdagmorgen deels afgesloten voor het publiek. De stad nam die maatregel uit veiligheidsoverwegingen na de instorting van een oude private kademuur langs de Binnendijle. Die wordt zo snel mogelijk gestabiliseerd. De stad hoopt dat het voorval andere eigenaars aanzet om versneld werk te maken van de renovatie van hun kademuur.

Sven Van Haezendonck

Tussen de Fonteinbrug aan de Vijfhoek en ’t Plein vlak bij de Zoutwerf werd het Dijlepad afgesloten. Aanleiding is de instorting van een oude kademuur die bij de tuin hoort van een privéwoning in de Onze-Lieve-Vrouwestraat. Bij de hulpdiensten liep daar woensdagochtend omstreeks 7u een melding over binnen, waarna de brandweer werd opgeroepen.

Ook ingenieurs van de stad en De Vlaamse Waterweg, beheerder van de Binnendijle, kwamen ter plaatse om schade op te meten. “Je ziet de ravage. Het gaat om een enorm gapend gat. Wanneer de instorting precies gebeurd is, weten wij niet. De mensen uit de buurt die we al spraken, hebben niets gemerkt”, zegt Patrick Princen (Vld-Groen-m+), schepen van Openbare Werken.

Brokstukken in water

Door de instorting kwamen brokstukken van de kademuur in de rivier terecht. Samen met De Vlaamse Waterweg en de eigenaars van de woning stelt de stad alles in het werk om de muur zo snel mogelijk te stabiliseren. “Een conifeer in de tuin dreigt in het water te vallen. Die willen wij als eerste vandaag nog verwijderen, want ook de grond van de tuin blijft schuiven. Als het de komende dagen gaat onweren, kan dat voor grotere problemen zorgen en dat willen wij absoluut voorkomen”, legt Princen uit. Daardoor kunnen ook de pontons van het wandelpad op de Dijle schade oplopen.

Er kwamen ook brokstukken in de rivier terecht. 

Er kwamen ook brokstukken in de rivier terecht. ©  Sven Van Haezendonck

De deels ingestorte kademuur verkeerde in erg slechte staat. Dat blijkt een studie die eerder voor alle kademuren langs de Binnendijle werd opgemaakt. Net daarom hadden de eigenaars al een aannemer aangesproken om werken uit te voeren om zo druk weg te nemen van de kademuur. Die stond al decennia bol en het was dertig jaar geleden dat hij nog eens een grondig onderhoud kreeg en werd hersteld.

Project voor onderhoud

Langs de Binnendijle verkeren wel meer kademuren in niet al te beste of zelfs ronduit slechte staat.”Dat is de reden waarom de stad enkele jaren geleden samen met De Vlaamse Waterweg een project opstartte om daar iets aan te doen”, zegt Andy Frans, minder-hindercoördinator bij de stad. Daarbij worden eigenaars ondersteund om hun kademuur een broodnodig onderhoud te geven. “We hebben een groepsaankoop georganiseerd rond groenonderhoud, advies op maat of de volledige renovatie van muren. Daarvoor hebben wij aannemers aangesteld”, zegt eerste schepen Princen.

“Ik hoop dat dit voorval een wake-upcall is voor andere eigenaars om in te stappen in het project. Het is hoog tijd. In de Hanswijkstraat hebben al veel eigenaars dat gedaan, maar in de Onze-Lieve-Vrouwestraat zou er nog iets meer enthousiasme mogen zijn. Als je zo’n muur moet herstellen, gaat dat natuurlijk om een zware investering. Anderzijds voorkom je op die manier wel dat de kosten nog hoger oplopen”, vertelt Patrick Princen.

Een deel van de grond van de privétuin is in het water beland. 

Een deel van de grond van de privétuin is in het water beland. ©  Sven Van Haezendonck

MEER OVER Blikvangers Mechelen

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio