© Kristin Matthyssen

Drieboomkensberghoeve biedt nu ook ponywandelingen met koets aan

Brecht, Malle -

Op vraag van coronawandelaars die de Brechtse en Malse bossen ontdekten, startte privéstal Drieboomkensberghoeve in Brecht afgelopen winter met ponywandelingen. Omdat veel grootouders die activiteit met hun kleinkinderen willen doen, is er nu een koets gekocht zodat iedereen de ongeveer een uur durende tocht kan maken.

Kristin Matthyssen

Greet Aka van privéstal Drieboomkensberghoeve in de Abdijlaan in Brecht werd afgelopen winter aangeklampt door wanhopige ouders die hun kroost niet meer konden motiveren om nog mee te wandelen. “Veel meer dan stappen in de bossen zat er in volle coronaperiode niet in. Maar sommige kinderen kampten met ‘wandelmoeheid’”, merkte Greet Aka aan de reacties die ze kreeg. Sindsdien organiseert de Drieboomkensberghoeve elke zaterdag, zondag, woensdagnamiddag en vrijdagavond ponywandelingen voor kinderen van drie tot en met zestien jaar. Er kan ook altijd op afspraak gewandeld worden. Waarschijnlijk komt er deze zomer een samenwerking met de waterbuffelboerderij in Sint-Antonius, voor een arrangement.

Laura De Bruyn (9) met haflinger Nelson. Johan De Bruyn en Greet Aka zitten op de koets. 

Laura De Bruyn (9) met haflinger Nelson. Johan De Bruyn en Greet Aka zitten op de koets. ©  Kristin Matthyssen

Zo’n stapwandeling, want er wordt niet gedraafd, duurt gemiddeld een uur en kost 20 euro. Onervaren personen kunnen een begeleider meekrijgen voor 10 euro.

“We merken dat de activiteit heel populair is bij grootouders. Maar zij kunnen die vier tot vijf kilometer vaak niet te voet afleggen door het bos. Ook sommige ouders die wat slechter te been zijn, vroegen of we geen koets ter beschikking hadden”, vertelt Johan De Bruyn. “We beschikten met onze haflinger Nelson wel al over een superbrave pony met koetservaring. Ik heb dan opnieuw het menmateriaal gekocht, zodat ik koppels of opa’s en oma’s in de koets kan meenemen terwijl we hun kind op de pony volgen.”

Johan en Greet stellen voor om eens mee te rijden. We mogen naast Johan zitten op de bok, terwijl Greet en dochter Laura (9) achteraan zitten. Dan zijn alle plekjes wel bezet. Nelson leidt ons over de zandpaden door het fraaie Drieboomkensberg. Af en toe hobbelt de marathonkoets over boomwortels. De ene keer zitten we tussen de lage struiken, dan weer op een brede zanddreef. Precies vakantie in eigen streek. “Kijk, in dit ven was vorige week nog een ree aan het zwemmen”, wijst Greet naar een groene plas vol eendenkroos. “Het leek wel een krokodil, met die oortjes uit het water! Tot ze uit het ven sprong.”

“Wist je dat hier zelfs mensen uit de regio Verviers een ponywandeling zijn komen maken?”, zegt Johan. “Ze hadden anderhalf uur gereden om hier een uur te wandelen. In hun regio waren er wel plekken waar kinderen naast een pony konden wandelen, maar niet erop.”

In de zomer willen Greet en Johan wel vooral ’s avonds op stap, omdat het dan koeler is voor de pony’s. ​

Info of inschrijven? Mail greetaka@hotmail.com of tel. 0477-94.88.72

Met het zandven op de achtergrond. 

Met het zandven op de achtergrond. ©  kristin matthyssen

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio