Manuela Verbist bij het woonproject in aanbouw. 

Manuela Verbist bij het woonproject in aanbouw. © Joren De Weerdt

Bouw van ‘Beivels gedrocht’ blijft oneindig lang duren

Bevel -

Het slakkengangetje waarmee het project Bevelschrans in Bevel (Nijlen) wordt uitgevoerd zorgt voor ergernis in de kleinste Nijlense deelgemeente. De bouw van de sociale woningen loopt al sinds 2017.

Bert Provoost

Sinds enkele jaren kijken de Bevelaars op de realisatie van het sociale woonproject Bevelschrans, tussen de Kiezelweg en de Kardinaal Cardijnstraat. “Het gebouw is niet echt een pareltje, zo vinden veel inwoners. Er wordt in Bevel gesproken over een Beivels gedrocht. Maar wat nog erger is, is dat de werken voor geen meter opschieten. Het gedrocht heeft voorlopig dus nog geen enkel nut gehad. We vragen ons af of we als gemeente druk kunnen uitvoeren op sociale huisvestingsmaatschappij Zonnige Kempen om het gebouw sneller klaar te krijgen”, kaartte raadslid Manuela Verbist (Nieuw Nijlen) deze week aan in de gemeenteraad.

Burgemeester Paul Verbeeck (CD&V) zegt dat de bouw inderdaad al begonnen is in 2017. Het ontwerp was in 2015 al definitief rond. “De aannemer is in moeilijkheden gekomen en is dan overgenomen door een ander bedrijf dat vooral gefocust was op industrie in plaats van woningbouw. Die overname heeft het project geen goed gedaan, zo werden werkmannen vaak weggehaald van de werf om ingezet te worden voor andere industrieprojecten. Dat verklaart mee de vertraging”, geeft de burgemeester mee.

Voorbarig

De bouw van de elf sociale wooneenheden, die trouwens een primeur betekenen voor Bevel, werden in 2019 trouwens al bekritiseerd door het trage bouwproces. De ‘eindeloze bouw’ werd het project toen al genoemd. Zonnige Kempen beloofde dat het project in het najaar van 2019 klaar zou zijn. Maar dat bleek voorbarig. “Volgens de laatste timing die we hebben doorgekregen zouden de woningen nu effectief klaar zijn in november 2021”, aldus Paul Verbeeck (CD&V).

 

 © Joren De Weerdt

De gemeenteraad keurde dinsdag alvast het wegtracé goed. “Dat is nodig om aansluitend op de bouw ook de buitenaanleg te kunnen afwerken. Er zal een fietsdoorsteek worden uitgevoerd in de vorm van een karrenspoor. Parkeren zal zo georganiseerd worden dat de bewoners niet tot vlak aan de ingang van hun woningen kunnen geraken”, zegt Verbeeck.

Veel wachtenden

Er staan momenteel 920 mensen ingeschreven op de wachtlijst in de gemeente om een sociale woning te kunnen krijgen. Daarvan zijn er 242 mensen uit Nijlen. Het werkelijke aantal zou wel een stuk lager liggen, omdat niet iedereen op de lijst nog effectief kandidaat is. Momenteel zijn er 224 sociale woningen in Nijlen, waarvan er 5 leegstaan voor opknapwerken.Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio