© Erik Vandewalle

Paters redemptoristen houden uitverkoop

Essen -

Op het einde van de maand wordt het klooster van de paters redemptoristen en de bijhorende kerk definitief overgedragen aan Kempens Landschap en de gemeente Essen. Daarom ruimen de paters nu op en organiseren ze zondag een uitverkoop.

Alles wat niet betrokken is bij de overdracht van de gebouwen wordt opgeruimd. Dat is de taak voor pater Hugo Gotink en zijn confraters. “Naast huisraad, kruisbeelden en kleine schilderijen zitten er enkele waardevolle stukken in het aanbod. Ook een tiental schilderijen zoeken een nieuwe eigenaar. Ondertussen hebben we al heel wat dozen met oude boeken klaarstaan”, legt pater Hugo uit. Een zevental topstukken vallen buiten de verkoop en verhuizen naar de parkabdij van de norbertijnen in Leuven. De opbrengst van de uitverkoop gaat naar de vzw Clemensactie. “Zo steunen we de sociale projecten van de Congolese redemptoristen en hun medewerkers”, verduidelijk Hugo Gotink.  ( )

Het domein van de paters vindt zijn oorsprong in de 17de-eeuwse Rouwmoershoeve. Pater Frans Godts richtte er in 1908 een klooster op voor herstellende paters redemptoristen, die terugkeerden uit de missiegebieden. Snel daarna werd ook een neogotische school aan het klooster toegevoegd, die de basis vormt voor de huidige middelbare en lagere school van het Eucharistisch Hart.

De uitverkoop gaat door zondag 20 juni van 13u tot 16u in de kerk van de paters, Collegelaan. Er mogen maximum 120 bezoekers tegelijkertijd binnen. De coronamaatregelen moeten worden gerespecteerd.CITTA