Tine Scheers met de beschilderde boomschijf die achter de schouw zat verstopt. 

Tine Scheers met de beschilderde boomschijf die achter de schouw zat verstopt. ©  kristin matthyssen

Tine’s Stoof is nu ook overdag open voor drankjes en lekkers. 

Tine’s Stoof is nu ook overdag open voor drankjes en lekkers. © kristin matthyssen 

1 / 2
thumbnail: Tine Scheers met de beschilderde boomschijf die achter de schouw zat verstopt. 
thumbnail: Tine’s Stoof is nu ook overdag open voor drankjes en lekkers. 

Wat een vondst: negentig jaar oud schilderijtje ontdekt bij renovatie Tine’s Stoof

Oostmalle -

Tijdens de horeca-lockdown maakten Tine Scheers en Dimitri Hermans van de stilte gebruik om hun peperkoeken huisje Tine’s Stoof in Oostmalle een opknapbeurt te geven. Verstopt achter het lood van de schouw stak zowaar een schilderijtje van ’t Boshuisje in Zoersel verborgen, waar ze vlakbij wonen. Met de energetische renovatie houdt het stel ook een pleidooi voor het behoud van charmante, oude dorpswoningen.

Kristin Matthyssen

Het peperkoeken huisje van restaurant Tine’s Stoof, waar je sinds kort ook overdag tussen 10 en 16u terecht kan voor een zelfgebrande koffie, taart of een boerenomelet, valt op langs de Turnhoutsebaan in Oostmalle. Het klein schattig huisje staat geprangd tussen veel hogere gevels. Precies twintig jaar geleden kochten Tine Scheers en Dimitri het huisje. Tine kookt er aan een Aga-fornuis in huiskamersfeer terwijl Dimitri er zijn whiskyshop en proefzolder heeft. Sinds de horeca-heropening is Tine’s Stoof ‘house en restaurant’ geworden. Tussen 10 en 16u kan je er terecht voor drank, zoals de huisgebrande koffie, en hartige hapjes zoals ijs en gebak op het groot overdekt tuinterras. ’s Avonds tussen 18u en 22u wordt het restaurant.

Op het terras liggen nu zonnepanelen. 

Op het terras liggen nu zonnepanelen. ©  kristin matthyssen

Ook vanop het terras biedt Tine’s Stoof een charmant uitzicht. 

Ook vanop het terras biedt Tine’s Stoof een charmant uitzicht. ©  kristin matthyssen

Over de geschiedenis van het fraai cottagehuisje in Engelse stijl weet het koppel bitter weinig. “We weten dat het uit 1931 dateert en dat er vroeger een kunstenaar in gewoond heeft, een zekere Eelen. Het is niet beschermd als monument, maar wij gaan nu toch proberen het te laten beschermen als dorpsgezicht of het op de lijst van onroerend erfgoed te krijgen. Tegenwoordig wordt er zo veel afgebroken. Er worden al zo veel appartementen gebouwd. Zeker Westmalle verandert in sneltempo. Terwijl zo’n oude typische dorpswoningen echt wel het bewaren waard zijn.”

Het huisje dateert uit 1931. 

Het huisje dateert uit 1931. ©  kristin matthyssen

Tijdens de horecalockdown liet het koppel alle oude wit geschilderde ramen vervangen door nieuwe goed isolerende afrormosiaramen, exact naar een kopie van de oude vensterindeling. “De oude ramen waren allemaal nog enkel glas. Het dak werd geïsoleerd met als bedekking typische Kempense stormpannen.”

Het geveltje lijkt wel gezandstraald. “Nee, het schilderwerk werd herdaan, zodat de bakstenen en het voegwerk nu beter tot hun recht komen. Op het overdekt terras liggen sinds deze week allemaal zonnepanelen. Het restaurant draait nu op zelfopgewekte energie.”

Zelfs de Italiaanse koffiebrander die Dimitri liet overkomen draait op eigen energie. “Huizen van bijna honderd jaar oud blijven natuurlijk oude panden, maar je kan door enkele ingrepen toch de ecologische voetafdruk flink reduceren.”

Tine’s Stoof is nu ‘house’ overdag en ‘restaurant’ ’s avonds. 

Tine’s Stoof is nu ‘house’ overdag en ‘restaurant’ ’s avonds. ©   kristin matthyssen

Tine’s Stoof kreeg een energetische renovatie, zonder afbreuk te doen aan de karaktervolle gevel. 

Tine’s Stoof kreeg een energetische renovatie, zonder afbreuk te doen aan de karaktervolle gevel. ©  kristin matthyssen

Verrassing

Tine’s Stoof gaf nog een geheim prijs. Bij de afbraak van een schouw vond Dimitri achter het lood een vreemde boomschijf. “Ze zag helemaal zwart, maar ik merkte precies toch iets raars en heb ze onder de kraan gestoken. Kwam er toch wel een schilderijtje tevoorschijn van ‘t Boshuisje in Zoersel, waar wij zelf vlakbij wonen! Van een wonderlijk toeval gesproken! De luikjes van ’t Boshuisje zijn op het schilderijtje nog lichtblauw en wit geschilderd, en niet Kempens groen-wit zoals nu. Mijn vader vertelde dat die vroeger inderdaad blauw-wit zagen. Zelfs het huidig Bezoekerscentrum is erop te zien. Waarschijnlijk heeft die kunstenaar die hier gewoond heeft dat in 1931 daar weggestoken. Die heeft waarschijnlijk gedacht: ik laat iets van mezelf achter voor de volgende generaties. Vroeger gebeurde dat wel vaker.”

De beschilderde boomschijf die verstopt zat achter lood aan de schouw. Het koppel herkende er direct ’t Boshuisje in, waar ze vlakbij wonen. 

De beschilderde boomschijf die verstopt zat achter lood aan de schouw. Het koppel herkende er direct ’t Boshuisje in, waar ze vlakbij wonen. ©   kristin matthyssen

Het beschilderd boomschijfje hangt nu in het restaurantje. Niet het enige ‘specialleke’ in huis, want op de vensterbank staat bijvoorbeeld een miniatuurtje van het huisje door een klant nagebouwd in een whiskyfles.

Hoe zot is dat? Een klant bouwde het restaurantje perfect na in een whiskyfles. 

Hoe zot is dat? Een klant bouwde het restaurantje perfect na in een whiskyfles. ©   kristin matthyssen

“Dat is iemand die normaal scheepjes in flessen bouwt, maar hij vroeg of hij ons huisje in een fles mocht bouwen.” Een buur die intussen overleden is bouwde zelfs het huisje als brievenbus na. Blijkbaar zijn er dus wel meer mensen gehecht aan charmante dorpswoningen.

Een intussen overleden buur maakte deze brievenbus. 

Een intussen overleden buur maakte deze brievenbus. ©   kristin matthyssen

In Brecht staat zelfs een modern soort replica van Tine’s Stoof, maar daar konden we het verhaal nog niet van achterhalen.

Raar: in Brecht staat een soort modernere replica.  

Raar: in Brecht staat een soort modernere replica.   ©  kristin matthyssen

Tine en Dimitri - die de juten zakken met koffiebonen uit vier landen zelf in de Antwerpse haven ophalen - verkopen de koffieblend van Tine’s Stoof ook in hun zaak.

Zelf koffiebranden hoort er nu ook bij. 

Zelf koffiebranden hoort er nu ook bij. ©  kristin matthyssen

Tine’s Stoof verkoopt ook de eigen koffieblend. 

Tine’s Stoof verkoopt ook de eigen koffieblend. ©  kristin matthyssen

Het interieur. 

Het interieur. ©  kristin matthyssen

Tine’s Stoof kan er weer honderd jaar tegen. 

Tine’s Stoof kan er weer honderd jaar tegen. ©  kristin matthyssen

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio