Drie van de vier ‘hoveniers’ van het Gasketelplein: Adam, Magda en Fons. 

Drie van de vier ‘hoveniers’ van het Gasketelplein: Adam, Magda en Fons. © jaa

Wonderbaarlijke transformatie Gasketelplein: van stenen woestijn naar kleurrijke bloemenweide

Schoten -

Eén van de mooiste bloemenweiden van Schoten ligt niet in Schotenhof, langs de vaart of in het gemeentepark, maar op het Gasketelplein middenin het dorpscentrum. Dat de politieagenten, die er hun bureau hebben, en de vele passanten van dit kleurrijk tafereel kunnen genieten, is te danken aan Adam, Fons, Magda en Rosi, vier bewoners van de sociale woningen op de hoek van het plein.

Het politiebureau op zich mag dan een mooi gebouw zijn - met dank aan Huiswerk Architecten - het dertien jaar geleden aangelegde ‘tweede marktplein’ ervoor, was tot nog toe geen hoogvlieger. Veel stenen, een vergeten gasinstallatie en vooral geparkeerde auto’s bepaalden er de sfeer. Van de drie saaie veldjes in het midden werd je ook al niet vrolijk. Als ze al niet vol hondenpoep lagen, tierde het onkruid welig of stond het gras er slordig metershoog.

De biodiverse bloemenweide zorgt eindelijk voor kleur op het wat monotone Gasketelplein.

De biodiverse bloemenweide zorgt eindelijk voor kleur op het wat monotone Gasketelplein. © jaa

Wat een verademing voor wie deze zomer het plein betreedt. Met wat verbeelding waan je je met al die bloemenpracht op een Alpenweide of tussen twee Toscaanse heuvels. “Ja ze staan mooi dit jaar”, monstert Fons Bal zijn pronkstuk. “Allemaal wilde bloemen die we vorig jaar al zijn beginnen inzaaien. Maar toen was het resultaat nog niet je dat. Nu zijn de korenbloemen, papavers en margrieten wel mooi uitgekomen. Al kennen we zelf lang niet alle soorten hoor”, neemt Fons (67) er zijn hak nog eens bij om een perk te fatsoeneren .

Eigen centen

Fons benadrukt dat hij niet de enige hovenier is die van het saaie Gasketelplein een oase heeft gemaakt. “Mijn vrouw Rosi helpt graag mee, maar ook een aantal andere bewoners van de sociale woningen hier: Adam Van Landeghem (73), en Magda Appelian (74). In het voorjaar zorgen we voor tulpen, krokussen en andere voorjaarsbloeiers. Voor elk seizoen kiezen we andere bollen en planten. Die halen we in de AVEVE of andere winkels, met onze eigen centen.”

Magda bij één van haar stokrozen.

Magda bij één van haar stokrozen. © jaa

Magda ruikt aan een mooie purperen stokroos die één van de drie bloemenweiden domineert. “Soms gebruik ik ook uitgebloeide planten van m’n eigen terras en plant ik die hier”, vertelt ze. “Weet je, vroeger huurden we een huisje van De Ideale Woning in Merksem. Maar daar moesten we weg. Ik en vele andere bewoners wonen nu graag in Schoten. Het zijn mooie appartementen, maar we missen onze tuintjes. Door de grasvelden op het plein te ‘soigneren’, jeuken onze groene vinders wat minder en creëren we meteen een mooi uitzicht.”

De gemeente, eigenaar van het plein, waardeert de inspanningen van Fons Bal en buren. Die trekken er trouwens ook geregeld op uit om zwerfvuil te verzamelen. Met een school en broodjeszaken vlakbij, durft dat de bloemenweiden wel eens verpesten. Uit dank legde de gemeente een petanquebaan aan achter de lelijke maar blijkbaar noodzakelijke gasinstallatie.

Bewoner Fons Bal probeert het Gaskelplein ook proper te houden en kreeg van de gemeente een affiche om daarbij te helpen.

Bewoner Fons Bal probeert het Gaskelplein ook proper te houden en kreeg van de gemeente een affiche om daarbij te helpen. © jaa

Biodivers

“Natuurlijk ben ik blij dat bewoners zich zo betrokken voelen bij het openbaar domein, dat ze zelf de handen uit de mouwen steken”, aldus schepen Walter Brat (N-VA), bevoegd voor Leefmilieu. “Het moet wel met kennis van zaken gebeuren. Onze milieudienst levert graag advies. Ik ben blij dat deze Gasketelplein-gemeenschap meestapt in ons biodivers verhaal. Deze bloemenweide heeft wat tijd nodig gehad, het resultaat mag er zijn. Ze trekt ook heel wat bijen aan.”

Brat hoopt nog meer Schotenaren te kunnen overtuigen om bijvoorbeeld boomspiegels te verfraaien en voortuinparkings te ontharden. Ook Jack Vissers, korpschef van de lokale politie met hoofdkwartier op het Gasketelplein, waardeert de inspanningen van zijn ‘buren’. “Deze omgeving oogt dankzij deze mensen een stuk aangenamer. Die schoonheid daagt zelfs uit om elkaar eens te ontmoeten. In een post-corona tijdperk lijkt het me een goed idee dat politie zijn naaste buren eens uitnodigt om op het plein en in het commissariaat nader kennis te maken”, steekt de politiebaas zijn hand uit naar Fons en co.

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio