Met de stijgende populariteit neemt ook de overlast toe. 

Met de stijgende populariteit neemt ook de overlast toe. © Chris Van Rompaey

Actieplan moet overlast rond skateterrein in Lier inperken

Lier -

Skatepark De Moeve aan jeugdcentrum Moevement op de Aarschotsesteenweg in Lier zorgt steeds meer voor overlast. Het schepencollege werkte een plan van aanpak uit met een prijskaartje van 15.650 euro.

Chris Van Rompaey

Het nieuwe skatepark opende in 2019. “Mee door de prachtige infrastructuur groeide het aantal skaters enorm. Maar onder meer als gevolg van corona trekt deze hippe plek rond het skateterrein ook een heleboel andere jongeren aan. De steeds groter en jonger wordende groep hangjongeren zorgt er geregeld voor overlast. Enkele dominante groepjes jongeren beïnvloeden anderen en zorgen voor een negatieve dynamiek, waardoor andere jongeren soms afgeschrikt geraken en wegblijven”, stelt schepen van Jeugd Rik Verwaest (N-VA) vast.

“Om deze negatieve dynamiek weer om te buigen tot een positief verhaal, waarbij het de bedoeling is om een veilige, toffe, hangplek voor alle jongeren te creëren, hebben we al enkele stappen ondernomen. Zo zorgden we voor een nauwere samenwerking tussen de dienst Welzijn en dienst Jeugd, met een wekelijks activiteitenaanbod in het jeugdhuis voor kwetsbare jongeren. Er was ook meer toezicht op het skateterrein tijdens de lockdown.”

Jeugdhuiswerker

Toch besliste het schepencollege tot bijkomende maatregelen gedurende vijf maanden. “We hebben het contract van onze jeugdhuiswerker uitgebreid. Hij investeert al een hele tijd in contacten leggen met jongeren en ze naar het reguliere jeugdwerk te leiden. Dagelijkse aanwezigheid is daarbij noodzakelijk. Ten tweede roepen we de expertise in van Arktos. Die organisatie ondersteunt jongeren in kwetsbare situaties en overheden.”

Het schepencollege hoopt met deze investering van 15.650 euro onder meer verantwoordelijkheid te creëren bij de jongeren die veel op het skatepark aanwezig zijn, zodat iedereen zich op een veilige en fijne manier welkom voelt. (cvr)MEER OVER Lier

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio