Jong N-VA Zandhoven op de speelplaats van Massenhoven.  

Jong N-VA Zandhoven op de speelplaats van Massenhoven.  ©  rr

Jong N-VA pleit voor klimaatspeelplaatsen

Zandhoven -

Jong N-VA Zandhoven stelt voor om de speelplaatsen van de gemeentelijke basisscholen in Zandhoven te ontharden en om te vormen in klimaatspeelplaatsen.

Kristin Matthyssen

Lees: de kale grijze betonvlaktes maken plaats voor meer groen en waterdoorlatend materiaal. “Goed voor het klimaat en voor de leerlingen gewoon ook enorm leuk om op te spelen”, aldus Mats Sterkens, van Jong N-VA Zandhoven.

“Het idee is simpel”, zegt Sterkens. “Zoveel mogelijk beton uitbreken en vervangen door groen en waterdoorlaatbare materialen. Onder de speelplaats kan het regenwater worden opgevangen en worden hergebruikt om het groen op de speelplaats te sproeien bij droge periodes of voor sanitaire toepassingen. De speelplaatsen van de gemeentelijke basisscholen in Groot-Zandhoven kunnen de spons worden van de gemeente die water opneemt wanneer het hevig regent en het terug afgeeft wanneer het lange tijd droogt blijft. Noem het dus gerust een klimaatspeelplaats.”

Bij zo’n ingreep komt uiteraard ook een stevige financiële inspanning kijken, beseffen de N-VA-jongeren. Maar ook Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir is met haar Blue Deal resoluut de weg van ontharding ingeslagen. Met de projectoproep ‘Vlaanderen breekt uit’ maakt Demir middelen vrij voor onthardingsprojecten in Vlaanderen.

Jong N-VA op de speelplaats van Zandhoven. 

Jong N-VA op de speelplaats van Zandhoven. ©  rr

Op 17 juni organiseert het Departement Omgeving een webinar voor lokale besturen waarin ze meer uitleg krijgen over de projectoproep van Demir en praktische tips om een goed dossier in te dienen.

Jong N-VA Zandhoven roept de gemeente Zandhoven op om daaraan deel te nemen en een goed onderbouwd dossier in te dienen. “Geen probleem, ik ben al enkele weken ingeschreven voor dat digitaal infomoment”, reageert burgemeester Luc Van Hove (CD&V). “Dit is voor ons niets nieuws. Via allerlei kanalen, van de provincie tot de VMM, krijgen we geregeld info en webinars over goed waterbeleid en de vraag tot ontharding. We volgen deze infomomenten steeds op. In ons burgemeestersconvenant staan die acties ook aangestipt. Zo leggen we in omgevingsvergunningen specifieke voorwaarden op wanneer bronbemaling nodig is. Indien er andere oplossingen zijn verbieden we het water te lozen in riolen, zodat dit opgepompt water terug kan bezinken via grachten of waterlopen. Anderzijds leggen we op dat de pompen stoppen, wanneer het waterpeil bereikt werd. Dat was vroeger niet altijd zo.”

De speelplaats van de gemeenteschool in Massenhoven. 

De speelplaats van de gemeenteschool in Massenhoven. ©  rr

De gemeente Zandhoven hergebruikt al lange tijd regenwater. “Denk maar aan de toiletten van het gemeentehuis en sportcomplex het Veld”, zegt burgemeester Van Hove. “Anderzijds leggen we zelf groendaken op onze eigen gebouwen, zoals de vetplantjes op het plat dak van het gemeentehuis.”

Op vlak van onthardingsinspanningen, verwijst de burgemeester naar de vroegere verharde tennisterreinen van Massenhoven die dit jaar werden opgebroken. “De kinderen van de school in Massenhoven kunnen nu - nog meer dan vroeger spelen- in een groene omgeving”, zegt hij. “We zijn blij dat Jong N-VA Zandhoven ook deze ideeën genegen is. En wanneer de Vlaamse regering subsidies uitkeert, dan schrijven we steeds in.”

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio