Fernand Huts kocht vorig jaar ook de Boerentoren van KBC om het gebouw een nieuwe toekomst te geven. 

Fernand Huts kocht vorig jaar ook de Boerentoren van KBC om het gebouw een nieuwe toekomst te geven. © Victoriano Moreno

Fernand Huts koopt archief Boerentoren voor 9.000 euro

Antwerpen -

De foto’s van de Boerentoren uit het archief van architect Jan Vanhoenacker zijn voor 7.000 euro afgehamerd bij veilinghuis Bernaerts. Met veilingkosten inbegrepen betekent dat een goede 9.000 euro. Fernand Huts verwierf de collectie.

De foto’s werden ingebracht door erfgenamen van architect Jan Vanhoenacker die in 1929 samen met collega’s Emiel Van Averbeke en Jos Smolderen verantwoordelijk was voor het ontwerp en de bouw van de iconische Antwerpse wolkenkrabber. Het documentatiemateriaal dat in een koffertje zat en dat 312 fotoafdrukken en 152 glasnegatieven bevatte, was door de architect deels gerangschikt en becommentarieerd. Op de mappen schreef hij dat hij alleen verantwoordelijk was voor het design.

Tijdens de veiling boden zich drie bieders aan per telefoon en op het internet. Zij deden de prijs van 4.000 naar 7.000 euro stijgen. “Zo’n uniek archief is moeilijk te taxeren, maar het is een correcte prijs”, gaf Peter Bernaerts van het veilinghuis achteraf mee.

Tijdens de kijkdagen was de Topstukkenraad langs gekomen om na te gaan of het fotoarchief van Vanhoenacker in aanmerking kwam voor erkenning als topstuk en als dusdanig bij elkaar en in Vlaanderen moest blijven. Die erkenning kwam er niet.

Door de aankoop door de Katoen Natie en de Phoebus Foundation van Fernand Huts blijft het Boerentorenarchief in zijn geheel bewaard en beheerd. De natiebaas kocht eind vorig jaar de Boerentoren van KBC om het gebouw een nieuwe, ook culturele toekomst te geven. Bij die overdracht verwierf Huts al archiefstukken rond het gebouw uit handen van KBC. fh

Iconische foto van de opbouw van de Boerentoren, 1929. 

Iconische foto van de opbouw van de Boerentoren, 1929. ©  Bernaerts

Foto’s uit archief Jan Vanhoenacker 

Foto’s uit archief Jan Vanhoenacker © Bernaerts 

MEER OVER Meest gelezen

CITTA

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio