©  Pool via REUTERS

Flikt Finland het onmogelijke? Punt volstaat voor stunt

Dat Finland op dit EK staat, is op zich al een half mirakel, maar dankzij de zege op de openingsspeeldag tegen Denemarken kan het vandaag al een ticket voor de volgende ronde beet hebben. Zelfs een gelijkspel tegen Rusland is een grote stap richting kwalificatie.

Flashback naar vijf jaar geleden: net als dit jaar telt EURO 2016 zes groepen van vier landen en ook toen mochten de vier beste derdes naar de volgende ronde. De slechtste beste derde? De uiteindelijke Europese kampioen Portugal. Niet dat het met de Finnen zo’n vaart zal lopen, maar het biedt wel perspectief. Zo lijkt het erop dat vier - en waarschijnlijk zelfs opnieuw drie - punten zullen volstaan om door te gaan.

Toch is het enthousiasme en optimisme getemperd bij de Scandinaviërs, want ondanks de historische overwinning tegen Denemarken heeft het geval-Eriksen er ook bij Finland zwaar ingehakt. “Veel hebben we niet genoten van de zege”, gaf ­kapitein Tim Sparv aan. “Normaal zouden we dansen en ­zingen, dat was nu allesbehalve het geval. Iedereen was aan­geslagen. Zelf heb ik er ook heel slecht van geslapen.”

“Sowieso was het een hele rare match. Veel conclusies kan je er dan ook niet uit trekken”, aldus doelman Lukas Hradecky. “Wij waren heel efficiënt, terwijl ­Rusland tegen België onder zijn niveau bleef. Het wordt een ­totaal andere wedstrijd.”(tjm)

MEER OVER EK Voetbal

Meer sportnieuws