Erik Sopracasa. 

Erik Sopracasa. ©   RR

Brasschaatse acteur (34) op de rand van internationale doorbraak: “En toen ging Broadway op slot”

Brasschaat -

Erik Sopracasa (34) reisde in 2016 van Brasschaat naar LA om er zijn ‘American dream’ na te jagen: acteur worden. In 2019 studeerde hij af aan de Stella Adler Studio of Acting in New York, de school waar ook Robert De Niro, Marlon Brando, Mark Ruffalo en Christoph Waltz hun diploma haalden, als eerste Belg ooit. Hij tekende een contract bij een agentschap in de VS en stond op het punt om het helemaal te gaan maken… “En toen ging Broadway op slot.”

An Van de Voorde

“Ik werk bij The Acting Company in New York en in maart 2020 waren we bezig met de voorbereidingen van A View from a Bridge, toen we te horen kregen dat Broadway zou sluiten. We dachten dat het voor een paar weken was en hebben alles gecanceld, elk event, elke show, alle producties. Het was best wel eng. We zijn dan online producties beginnen maken op YouTube en Zoom en ik heb mee geholpen met de productie van een paar van die shows. Video’s maken in een leeg Manhattan, zonder toeristen op Times Square, gaf een heel raar gevoel.”

Erik woont tegenwoordig in New York. 

Erik woont tegenwoordig in New York. ©   rr

The Acting Company is een bekend New Yorks toneelgezelschap dat klassiek theater brengt en waar Sopracasa onder meer kon samenwerken met Morgan Freeman. Omdat in de Verenigde Staten net als hier de entertainmentindustrie op slot ging, viel dat weg. Er bleef veel tijd over. “Ik ben dan beginnen lezen. Dat heb ik vroeger nooit graag gedaan, ik ben er nu pas mee begonnen. Niet alleen fictie, ook boeken waar ik iets uit kan leren. Ik ben een webserie aan het schrijven gebaseerd op een boek over de Tweede Wereldoorlog dat zich afspeelt in België, met Amerikaanse soldaten. Ik ben altijd al gefascineerd geweest door geschiedenis en de Tweede Wereldoorlog en dacht dat dat wel een leuke link zou zijn ook naar het land waar ik zelf vandaan kom. Ik heb ook een online cursus fotografie gevolgd en ging gewoon zoals iedereen naar de winkel, dat moet hier ook. Niet naar Walmart, want dat is er niet in NYC, haha.”

Nu de wereld stilaan weer tot leven komt na corona, denkt Sopracasa wel dat hij snel weer aan de bak zal kunnen. “Dit is de grootste entertainmentmarkt ter wereld en alles gaat snel in de Verenigde Staten. Het komt wel goed.”

Teleurstelling

Terugkomen naar België, daar denkt hij niet aan, ook al woont zijn familie nog hier. “Ik wil wel nog op bezoek komen. Toen ik als eerste Belg afstudeerde aan Stella Adler dacht ik dat één van de drie Belgische agentschappen me wel zou uitnodigen voor een gesprek, maar ik hoorde niks. Ook al heeft België geen acteurs te veel die diploma’s kunnen voorleggen van gerenommeerde acting schools, als je ’t mij vraagt. Dat was een grote teleurstelling en ook wel pijnlijk omdat ik heel veel moeite gedaan heb.”

Erik in de kortfilm . 

Erik in de kortfilm . ©  rr

“Ik heb getekend bij een agentschap in Los Angeles, iets waar ik best trots op ben. Een agentschap vinden is niet eenvoudig. Ik heb heel vaak auditie moeten doen. Van de groep acteurs die samen met mij is afgestudeerd, zijn er twee of drie die hebben getekend bij een agentschap.”

Hoewel Sopracasa een naam is die iedereen zo zou kunnen zien voorbij scrollen bij de aftiteling van pakweg The Sopranos, liggen Eriks ambities toch elders. “Ik zou graag een documentaire maken over mensenhandel. Ik was eraan begonnen, maar toen kwam corona en moest ik stoppen omdat reizen niet meer mocht. Maar eerst, en dat is heel belangrijk, moet ik mijn visum regelen om hier te kunnen blijven. Visa zijn moeilijk te verkrijgen in de VS, voor mij betekent het dag en nacht stress en dat al sinds 2016.”

Race

Als afstudeerproject speelde Sopracasa de hoofdrol in Race, dat werd geschreven door David Mamet. “Ik speelde de rol van Charles Strickland, een multimiljardair die het niet gewend is een ‘nee’ te horen te krijgen. Charles wordt beschuldigd van de verkrachting van een Afro-Amerikaanse vrouw. Het was een sociaal beladen rol, omdat racisme in de Verenigde Staten bijzonder actueel is. Het was mijn eerste rol als slechterik.”

Erik als Charles Srickland in  

Erik als Charles Srickland in  ©  rr

De regisseur van het toneelstuk liet achteraf optekenen dat het perfectionisme van Sopracasa zo ver ging dat hij zich zelfs moeide met de ontwerpen van de kostuums. “Ik vond het niet raar dat het publiek zo positief was en zelfs vergat dat Engels zijn tweede taal is”, zei de director.

Sopracasa lacht. “Ik ging na elke voorstelling luisteren aan de deur waar toeschouwers uit de zaal kwamen, om de reacties te horen. Hij is zo schattig, maar ik haat hem, zeiden ze dan. Dan wist ik dat mijn job geslaagd was. Het was ook het beste compliment dat ik ooit zou kunnen krijgen, want dan weet je dat je echt iets geraakt hebt bij mensen, en dat is wat echt telt.

Als Charles Strickland in : “Schattig, maar ik haat hem”, zeiden de mensen in de zaal over Eriks karakter. 

Als Charles Strickland in : “Schattig, maar ik haat hem”, zeiden de mensen in de zaal over Eriks karakter. ©   rr

Of hij nog dromen heeft? “God, ja, een huis kopen, gezond blijven, mijn projecten afwerken, meewerken aan shows, als acteur of als producer en misschien eens samenwerken met Koen De Bouw, de beste Belgische acteur ooit!”