De iconische ijzerhandel ‘De Oude Pik’ stopt en de stad koopt het pand. “Zo vermijden we dat het gebouw in handen komt van malafide handelaren”, zegt burgemeester Bart De Wever.  

De iconische ijzerhandel ‘De Oude Pik’ stopt en de stad koopt het pand. “Zo vermijden we dat het gebouw in handen komt van malafide handelaren”, zegt burgemeester Bart De Wever.  ©  Jan Van der Perre

Stad koopt iconisch pand van ‘De Oude Pik’: “Zo uit handen van malafide handelaars houden”

Borgerhout -

De stad Antwerpen heeft het pand van de iconische ijzerhandel ‘De Oude Pik’ op de Turnhoutsebaan gekocht. “Zo voorkomen we dat het pand in handen van malafide eigenaren komt”, zegt burgemeester Bart De Wever (N-VA).

Patrick Van de Perre

IJzerhandel annex slotenmaker ‘De Oude Pik’ sluit na 124 jaar de deuren. Daarmee verdwijnt een icoon en herkenningspunt op de Turnhoutsebaan. Het gebouw stond al een tijdje te koop voor 510.000 euro. Het is de stad Antwerpen dat voor 449.000 euro de nieuwe eigenaar wordt.

© atv

“Voor de stad is dit een opportuniteit. Met Atlas aan de ene kant en cultuurhuis De Roma en het nieuwe wijkkantoor ‘Zegel’ aan de andere kant van de Turnhoutsebaan, kunnen we ook dit pand een buurtversterkende functie geven. Samen met het tegenovergelegen Ecohuis, ligt dit pand in het midden van de drukke as”, zegt Bart De Wever.

In het jongste bestuursakkoord kondigde dit stadsbestuur al aan dat het ook met bestuurlijk beleid “criminele ondernemingen” en “ondermijnende criminaliteit” gaat aanpakken. De Turnhoutsebaan is één van die plekken waar het stadsbestuur verandering wil.

“Niet alleen repressie”

“De stad doet, samen met de veiligheidsdiensten en het parket, behoorlijke inspanningen om de strijd tegen deze malafide handel en ondernemingen op te voeren. Borgerhout intra muros en in Antwerpen-Noord zijn er reeds goede resultaten geboekt met deze bestuurlijk-gerechtelijke aanpak”, zegt Bart De Wever.

Toch wil de stad niet alleen repressief te werk gaan, maar ook proactief werken. Onder andere door projecten in te planten die de buurt versterken. “Malafide handelaren hebben een negatieve impact op andere ondernemers. Bovendien gaat hun aanwezigheid gepaard met een verlies aan veiligheidsgevoel en leefbaarheid voor de buurtbewoners. Dit project is daar een antwoord op”, vervolgt de burgemeester.

Met de aankoop van het pand van de voormalige ijzerhandel wil de stad voor een hechter stedelijk weefsel zorgen. “Het pand is ook toegankelijk is via de achter gelegen Erasmusstraat. Daardoor kan in de toekomst een groter gebied ontsloten worden.”

De stad gaat nu op zoek naar een geschikte invulling voor het gebouw. “Als dit project een positieve evaluatie krijgt en/of er zich andere kansen aanbieden in gelijkaardige buurten, kunnen we deze aanpak in de toekomst verder uitbouwen”, aldus nog Bart De Wever.CITTA