De SKYWALL100 is een toestel dat drones uit de lucht kan plukken. 

De SKYWALL100 is een toestel dat drones uit de lucht kan plukken. © Politie Antwerpen

Antwerpse politie ondersteunt veiligheidsdiensten bij bezoek van Amerikaans president met ‘dronevanger’

Antwerpen -

De afgelopen dagen liep de Antwerpse politie met een nieuw systeem in de kijker tijdens de NAVO- en de Europese top: de SKYWALL100, een toestel dat drones uit de lucht kan plukken.

nelo

De Antwerpse en de Brusselse politie vormden samen met de speciale eenheden van de federale politie, tijdens het bezoek van Amerikaans president Joe Biden aan Brussel, een mobiele ploeg. Hun taak: drones die boven een beveiligde zone zouden vliegen neutraliseren. “Voor Politiezone Antwerpen was het de eerste keer dat het antidronetoestel voor een effectieve operatie werd ingezet”, zegt Wouter Bruyns, woordvoerder van de Antwerpse politie.

“Het toestel kan een net afvuren waarmee een drone bij wijze van spreken gevangen wordt en gecontroleerd naar de grond wordt gebracht met een parachutesysteem”, aldus Bruyns. “Zo kan de politie verloren gevlogen drones, of drones die een dreiging vormen, met minimale risico’s uit de lucht halen.” Dat project kwam er met Europese steun en is naar aanleiding van het bezoek van de Amerikaanse president in een stroomversnelling gekomen.


 

 © Antwerpse Politie

In samenwerking met de directie van de speciale eenheden van de federale politie heeft de Antwerpse politie een stoorzender (jammer) ter beschikking om voorafgaand aan de interceptie de drone te immobiliseren tijdens zijn vlucht. Dat was de opdracht van het Antwerps team, als ondersteuning voor onder meer de Franse politie dat een detectietoestel beschikbaar stelde.

CITTA

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio