Voor Entartete Musik werd ook een CD opgenomen.  

Voor Entartete Musik werd ook een CD opgenomen.  © rr

Nieuw Mechels festival Entartete Musik met verboden muziek uit naziperiode

Mechelen -

Het Mechels Cultuurcentrum en Kazerne Dossin organiseren in samenwerking met Klara een nieuwe muziekfestival. Entartete Musik, letterlijk vertaald ‘ontaarde muziek’ brengt postuum hulde aan een generatie Joodse componisten die door het naziregime van het podium verbannen werd. De zes concerten van het nieuwe festival vinden plaats tussen 18 juni en 12 december.

Ward Bosmans
De curatoren van het festival samen met schepen van Cultuur Björn Siffer.

De curatoren van het festival samen met schepen van Cultuur Björn Siffer. © rr

“Het is niet toevallig dat deze prestigieuze concertreeks in Mechelen plaatsvindt, een stad die respect voor mensenrechten ademt, waar onder andere de Kazerne Dossin, Museum Hof van Busleyden en het Hannah Arendt Instituut gevestigd zijn”, vertelt schepen van Cultuur Björn Siffer (VLD-Groen-M+). “Onder het curatorschap van hoboïst en Mechelaar Piet Van Bockstal keren we terug naar een van de meest duistere periodes uit de muziekgeschiedenis. Veel prachtige muziek werd verstomd, omdat ze niet paste in het canvas van het nationaalsocialisme van Nazi-Duitsland. Met deze reeks Entartete Musik eren we de verdrukte componisten en het historische bewustzijn.”

De concerten vinden onder andere plaats in de Sint-Janskerk, de Sint-Pieter-en-Paulkerk, Kazerne Dossin en de Begijnhofkerk en worden vertolkt door de fine fleur van de Belgische kamermuziekensembles. Er werd speciaal voor deze reeks concerten ook een CD opgenomen met originele kamermuziek uit die donkere periode.

Postuum eerbetoon

“Bij de prijsuitreiking in 1946 van de Jiddische school in Antwerpen riep de lerares, die haar hele klas in het getto van Łódź had weten omkomen, dat het mooiste monument dat we voor de kinderen uit Łódź konden oprichten, was om hun lied voort te zingen. Dit hele project is een postuum eerbetoon aan de zovele onschuldige slachtoffers van het nazisme”, besluit Veerle Vanden Daele, adjunct-directeur van Kazerne Dossin.

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio