Lotte Verheyen neemt ons mee achter de schermen van Hazewinkel. 

Lotte Verheyen neemt ons mee achter de schermen van Hazewinkel. © Dirk Vertommen

Katia is vandaag monitor kajakken. 

Katia is vandaag monitor kajakken. © Dirk Vertommen

1 / 2
thumbnail: Lotte Verheyen neemt ons mee achter de schermen van Hazewinkel. 
thumbnail: Katia is vandaag monitor kajakken. 

Hazewinkel maakt zich eindelijk weer op voor zomer vol watersport

Heindonk -

Meer dan een jaar was het stil op en rond het water van sportcentrum Hazewinkel in Heindonk (Willebroek). Maar na alle coronamiserie maakt Sport Vlaanderen Hazewinkel zich nu eindelijk op voor een bruisende zomer, met watersportkampen en wedstrijden. Onze reporter ging een kijkje nemen achter de schermen van deze verborgen parel in onze regio.

Ward Bosmans

“Laat ons voor dat interview buiten zitten, in de schaduw van die boom aan de rand van het water”, stelt Lotte Verheyen voor. Ze is in domein Hazewinkel aan de slag als sporttechnisch coördinator, in een adembenemend mooie omgeving. De watersportbaan ligt rimpelloos te glinsteren onder een stralende zon. In de verte is het enthousiasme van een uitgelaten bende schoolkinderen die hier een week op watersportkamp te horen.

Zowel schoolkinderen als topatleten voelen zich als een vis in het water in Hazewinkel.

Zowel schoolkinderen als topatleten voelen zich als een vis in het water in Hazewinkel. © Dirk Vertommen

Het domein van Sport Vlaanderen Hazewinkel is meer dan 60 hectare groot. Als je daar de vlakbij gelegen waterplas De Bocht bijtelt, is het nog een stuk groter. Een twintigtal personeelsleden is dagelijks in de weer met het onderhoud van het domein, de boten en surfplanken en met het onthaal en de opvang van de gasten. Die gasten zijn zowel Olympische kampioenen en wereldkampioenen uit het roeien en het kajak als schoolkinderen die hier hun eerste stapjes zetten in een boot of op een surfplank.

1.440 boeien

“Wist je dat hier 1.440 boeien in het water liggen”, vraagt Lotte. “Ze vormen de banen waarin de roeiers of kajakkers hun wedstrijden varen. Ze hangen vast aan een stalen kabel van meer dan 2 kilometer lang die een goeie meter onder het wateroppervlak ligt. Roeiwedstrijden vinden plaats in zes brede banen, kajakkers doen het in negen smallere banen. Dat betekent dus dat wij geregeld die stalen kabels moeten verleggen. Ook de startinstallaties en -steigers moeten een aantal keer per jaar klaargelegd worden. Wanneer hier een groot kampioenschap plaatsvindt, zijn we daar enkele weken van tevoren mee bezig. In september 2022 houden we hier bijvoorbeeld het Europees kampioenschap voor roeiers onder de 23 jaar.”

Hoewel veel mensen uit de regio misschien nog nooit van Hazewinkel gehoord hebben, is het watersportcentrum in Willebroek internationaal wel een naam als een klok. “Wist je dat de Engelse teams vroeger met honderden roeiers speciaal naar hier afreisden om in Hazewinkel hun nationale trials te organiseren? Ook het roeiteam uit Nieuw-Zeeland had hier jarenlang een basiskamp tijdens de zomermaanden. Zelfs de Chinezen kwamen hier op stage. Tijdens de coronacrisis was het hier dus maar stilletjes. Alleen het Belgische kajak- en roeiteam kwam zich in Hazewinkel voorbereiden op de Olympische Spelen.”

Zwemmen in open water

Sinds april ontvangt het watersportcentrum wel opnieuw scholen. Sommige blijven een hele week, anderen organiseren hier hun sportdag. In, op en rond het water van Hazewinkel kun je roeien, kajakken, zeilen, windsurfen, suppen en … mountainbiken. “Sinds enkele weken kunnen zwemclubs hier ook twee dagen per week in open water komen zwemmen. Vorige week waren er meteen al 160 zwemmers”, zegt Lotte.

Anita maait het gras

Anita maait het gras © Dirk Vertommen

Lotte neemt ons mee achter de schermen van Hazewinkel. Daar valt Anita (59) meteen op, de enige vrouw in het team van de ‘werkmannen’ die instaan voor het technisch onderhoud. Met een grote machine maait ze het gras. “Ik kan mij geen betere werkplek voorstellen”, zegt Anita. “We zijn altijd in openlucht, het is een prachtig domein en het werk zelf is heel gevarieerd. Ik doe een beetje van alles. Het gras maaien, schilderen, schrijnwerkerij, … Een opleiding heb ik daar niet voor gevolgd. Ik heb alles van de collega’s geleerd. Voor ik hier begon, werkte ik in een fabriek waar stofzuigerzakken werden gemaakt. Daar was ik technieker.”

De sportlessen worden vooral gegeven door freelance monitoren. Vandaag is Katia Van Wesemael aan het werk als kajakmonitor. Ze is polyvalent, want ze geeft ook nog roei-, surf-, sup- en zeilles. “Het is een leuke bijverdienste en je blijft zelf ook sportief bezig. De meeste kinderen zijn heel enthousiast. Het is een uitdaging om hen in een paar uur de basistechnieken van al die watersporten aan te leren”, zegt Katia.

Christina ontsmet de fitnesstoestellen

Christina ontsmet de fitnesstoestellen © Dirk Vertommen

Hong Kong

Christina (53) is in de prachtige fitnesszaal van Hazewinkel aan de slag. Niet om spieren te kweken, maar om alle toestellen netjes te ontsmetten. “Ik werk hier ongeveer zes jaar. Ik ben coördinator van de poetsploeg, maar ik werk zelf ook mee. Naast de burelen poetsen we de powerzaal en de chalets. Door de coronacrisis moeten we extra ontsmetten. Het is hier veel plezanter werken dan in een winkel of in een fabriek. Of ik hier al bekende topsporters ben tegengekomen? Misschien wel, maar ik ken ze niet. Alleen Ward Lemmelijn, de roeier van de Container Cup, die ken ik. Hij is hier bijna dagelijks. De Chinezen die hier normaal jaarlijks komen, dat zijn de properste mensen.”

In Hazewinkel is zelfs een restaurant waar 120 gasten kunnen eten. “Dat wordt uitgebaat door een externe cateraar”, zegt Lotte. “De chalets die hier staan, met 112 slaapplaatsen, beheren we wel zelf.”

Victor Campenaerts

De beheerder van Hazewinkel, Kurt Lobbestael (39), vergadert met een aantal van zijn medewerkers. Kurt is naast beheerder van het domein ook nog een toptrainer. Onder andere werelduurrecordhouder Victor Campenaerts, wielrenner Dimitri Claeys en Container Cup-winnaar en roeier Ward Lemmelijn volgen de trainingsschema’s van Kurt Lobbestael. Voor hij in Hazewinkel werkte, was hij professioneel trainer aan de topsportschool voor triatleten. “We zijn bezig met de budgetten te bespreken. We zien welke aankopen we al dan niet kunnen doen. Binnenkort beginnen de zomerkampen en dan moeten we natuurlijk zorgen dat al ons materiaal piekfijn in orde is.”

Kurt Lobbestael vergadert met zijn medewerkers

Kurt Lobbestael vergadert met zijn medewerkers © Dirk Vertommen

Wie met dit mooie weer zelf eens in een bootje wil stappen, kan zich aansluiten bij een van de watersportclubs die Hazewinkel als thuisbasis hebben. Twee zeilclubs en een surfclub varen op De Bocht en kajakvereniging WWSK en roeiclubs ARV en TRT Hazewinkel trainen op de waterplas van Hazewinkel. Oud-leden van TRT Hazewinkel zijn onder andere Olympisch medaillewinnares Annelies Bredael en de Willebroekse burgemeester Eddy Bevers (N-VA).

MEER OVER Bij de zaak

Meer nieuws uit regio Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio