Paul Van Hoeydonck zo’n tien jaar geleden met een kopie van zijn wereldberoemde ‘Fallen astronaut’ 

Paul Van Hoeydonck zo’n tien jaar geleden met een kopie van zijn wereldberoemde ‘Fallen astronaut’ © DBA

Kunstenaar Paul Van Hoeydonck eerste ereburger: bekend van Wijnegem tot op de maan

Wijnegem/Maan -

Paul Van Hoeydonck is na vijftig jaar nog altijd de enige kunstenaar ter wereld die een werk op de maan heeft staan. Volgende week zorgt hij voor een andere primeur. Dan zal de gemeenteraad van Wijnegem de maker van ‘Fallen astronaut’ wellicht uitroepen tot allereerste ereburger van de kanaalgemeente. “Ik ben erg vereerd”, laat de bijna 96-jarige kunstenaar weten.

Jan Auman

Als één van de laatste bestuursdaden van zijn mandaat, dat eind augustus afloopt, riep burgemeester Ivo Wynants (N-VA) het ereburgerschap in het leven voor inwoners die zich buitengewoon verdienstelijk hebben gemaakt en de gemeente liefst nationale of zelfs internationale uitstraling hebben gegeven .

“Iemand die zeker beantwoordt aan die criteria, is Paul Van Hoeydonck”, zegt de burgemeester overtuigd. “Maar ik kan hier niet alleen over beslissen. Het reglement schrijft voor dat twee derde van de raadsleden dit voorstel moeten steunen. Ik durf hopen dat dit geen probleem mag zijn.”

Symbolisch

“Paul is blij verrast en zal de eretitel graag aanvaarden”, laat zijn echtgenote Marleen Meyers weten. “Hij was in 1971 de eerste kunstenaar die dankzij de bemanning van de Apollo 15 een kunstwerk op de maan kon krijgen, als eerbetoon aan alle gestorven astronauten. Dat hij nu de eerste ereburger van Wijnegem wordt, is een symboliek die hem wel bevalt. We wonen graag in deze mooie gemeente met veel diversiteit en een aantrekkelijk dorpscentrum, ondanks de drukke Turnhoutsebaan. Alleen jammer dat bistro Mange-Tout gestopt is. Daar kwamen we graag.”

Exotische tuin

De exotische zelf ontworpen tuin van Paul Van Hoeydonck in Wijnegem, met droge rivierbedding..

De exotische zelf ontworpen tuin van Paul Van Hoeydonck in Wijnegem, met droge rivierbedding.. ©  jaa

De in Antwerpen opgegroeide Van Hoeydonck kwam al in de jaren vijftig van de vorige eeuw in Wijnegem terecht. “Hij kon toen nog niet van zijn kunst leven en werkte als dispatcher voor Esso in de haven”, vertelt Meyers. “Het was belangrijk dat hij niet te ver buiten de stad ging wonen. Aan de Ruiterslaan bouwde hij helemaal volgens eigen ontwerp en inzichten een hedendaagse woning met atelier. Paul legde ook zelf de tuin aan met exotische elementen die hij had leren kennen tijdens zijn vele reizen over de wereld. Zo staat er onder meer een Japans huisje en legde Paul ook een ‘droge’ rivierbedding aan. We hebben lieve buren, maar zich echt mengen in het sociale leven, doet Paul niet. Hij voelt zich snel schuldig als hij zich niet volledig toelegt op zijn kunst.”

De woning verraadt vooraan niet dat hier een wereldberoemd kunstenaar woont. “Maar achteraan heeft Paul een beeldenpark aangelegd met eigen werken”, vertelt mevrouw Van Hoeydonck. “Paul stelt het goed en werkt ook op zijn intussen respectabele nog acht tot tien uur per dag. Hij heeft aan passie en gedrevenheid nog niks ingeboet. Hij legt de laatste hand aan een nieuwe serie werken onder de naam Corona Time. Daarvoor werkte hij met het in coronatijd opnieuw erg veelgebruikte plexiglas. Paul maakte er onder meer tralies mee, die een dubbele symboliek hebben. Tralies bieden bescherming, maar je kan er ook mensen achter opsluiten.”

Huwelijk

Paul Van Hoeydonck en Marleen Meyers bij hun huwelijk in het gemeentehuis van Wijnegem in januari 2016.

Paul Van Hoeydonck en Marleen Meyers bij hun huwelijk in het gemeentehuis van Wijnegem in januari 2016. ©  jaa

Wanneer en hoe Paul Van Hoeydonck tot ereburger geslagen zal worden, is nog niet bekend. Het zal alleszins niet zijn eerste bezoek aan het gemeentehuis zijn. Op 9 januari 2016 bezegelde dezelfde burgemeester Ivo Wynants al het huwelijk van de kunstenaar met zijn veertig jaar jongere bruid Marleen, tevens uitbaatster van brasserie The Boathouse in Heindonk (Willebroek), vlakbij roeibaan Hazewinkel.

De zelf ontworpen hedendaagse woning van Paul Van Hoeydonck en Marleen Meyers  in Wijnegem

De zelf ontworpen hedendaagse woning van Paul Van Hoeydonck en Marleen Meyers in Wijnegem ©  jaa

“Het ereburgerschap zal het aperitief zijn voor een jaar dat bijzonder feestelijk belooft te worden”, besluit Pauls echtgenote. “Op 2 augustus, wanneer het exact vijfitg jaar geleden zal zijn dat Pauls ‘Fallen astronaut’ door de echte astronaut David Scott op de maan werd achtergelaten, zal hij een levensgrote kopie van het kleine originele beeldje onthullen in The Botanic Sanctuary, het eerste vijfsterrenhotel van Antwerpen. En op 20 augustus opent ‘A lifetime of art’ een overzichtstentoonstelling bij Campo & Campo aan de Grote Steenweg in Berchem. Die expo loopt tot 8 oktober. Dan vieren we hopelijk Pauls 96ste verjaardag.”

Misschien moet de gemeenteraad als cadeau maar overwegen om een kunstwerk van haar eerste ereburger aan te kopen. Want Van Hoeydonck mag dan wel zijn sporen hebben achtergelaten op de maan, in zijn eigen Wijnegem staat er op openbaar domein voorlopig nog geen enkel werk van hem.Meer nieuws uit stad en rand

citta

Mobiliteit - Stad & rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio