Het kruispunt wordt veiliger en kleuriger. 

Het kruispunt wordt veiliger en kleuriger. © Guy Delforge

Kruispunt aan Bernardusschool wordt verkeersveiliger

Bornem -

Op de eerste schooldag in september zal de omgeving van de Sint-Bernardusschool in Bornem er wellicht helemaal anders uitzien. De gemeente pakt die schoolomgeving als eerste aan om ze verkeersveiliger van te maken.

Guy Delforge

“Kinderen hebben recht op een veilige schoolomgeving en daarom neemt onze dienst mobiliteit in de loop van deze bestuursperiode alle Bornemse schoolomgevingen onder de loep”, zegt schepen van Mobiliteit Saadet Gülhan (N-VA).

Terwijl aan alle scholen een beeld werd gezet van Tom of Lily, wordt nu de omgeving van de Bernardusschool als eerste aangepakt. “Na uitgebreid onderzoek, met onder meer verkeerstellingen en bevragingen, maakte de dienst mobiliteit samen met de school een plan van aanpak op.”

Op het kruispunt van de Grootheide en de Brandheide staat al het fel gekleurde beeld van Tom, een jongetje dat aandacht vraagt van de weggebruiker. Vanaf september wordt de omgeving van de school een fietsstraat. Gemotoriseerd verkeer zal er de fietsers dus niet mogen inhalen.

Op het kruispunt van de Grootheide en de Brandheide staat al het fel gekleurde beeld van Tom, een jongetje dat aandacht vraagt van de weggebruiker. 

Op het kruispunt van de Grootheide en de Brandheide staat al het fel gekleurde beeld van Tom, een jongetje dat aandacht vraagt van de weggebruiker. ©  Guy Delforge

Tijdens de schoolvakantie worden de wegmarkeringen aangebracht. Ter hoogte van het kruispunt krijgt de straat een opvallende kleur. Aan de uitgang van de school in de Grootheide worden drie regenboogzebrapaden gelegd. Wanneer al dat schilderwerk zal gebeuren, hangt onder meer af van de weersomstandigheden.

“Voor deze ingrepen krijgen we subsidies van de Vlaamse overheid”, zegt Gülhan. “We willen met deze ingrepen de schoolomgeving niet alleen technisch verkeersveiliger maken, maar ook echt mooier, zodat het zonde zal zijn om er snel te rijden. Denk maar aan de kleurrijke zebrapaden die er komen en aan onze Tom die er al staat te blinken.”

 

 ©  Guy Delforge

De Bernardusschool geeft ook uit op de Sint-Amandsesteenweg. Daar worden nu geen grote ingrepen gedaan. “Bij de geplande heraanleg van de Sint-Amandsesteenweg zullen ook verbeteringen aan het voet- en fietspad worden aangebracht. Hierdoor zal het ook aan die kant van de school veiliger worden voor de scholieren.”

MEER OVER Mobiliteit Mechelen