Schepen Koen Anciaux samen met Johan en Tom Willemen aan het bekende stadsgezicht. 

Schepen Koen Anciaux samen met Johan en Tom Willemen aan het bekende stadsgezicht. © Stad Mechelen

Mechelen laat ‘De Duivels’ opnieuw schitteren: “Maar niet in het rood”

Mechelen -

De stad Mechelen laat ‘De Duivels’ opnieuw schilderen. Niet de Rode Duivels natuurlijk, maar het historisch pand op de Haverwerf dat tot een van de mooiste stadsgezichten behoort. Voor dat onderhoud trekt ze 23.709 euro uit.

De drie historische panden Sint-Jozef, De Duivels en Het Paradijs zijn eigendom van Willemen Groep die ze gebruikt als vergader- en ontvangstruimtes, maar het is de stad die verantwoordelijk is voor het onderhoud van de gevels. Ze dateren uit de zestiende en de zeventiende eeuw en werden in 1957 beschermd als monument.

Na een restauratie in 1994 is het schilderwerk van De Duivels verschraald, waardoor het houtwerk onderheviger is aan weersinvloeden. Om de donkergroene gevel gezond te houden, laat de stad schilderwerken uitvoeren. Net zoals bij de restauratie destijds wordt daarvoor een beschermende olielazuur gebruikt, een soort beits. Ook de bekleding in lood van de gebeeldhouwde waterlijsten wordt nagekeken en verbeterd waar nodig.

Erfgoedpremie

Voor het bouwverlof moet het onderhoud afgerond zijn. Voor de investering van 23.709 euro kan de stad rekenen op een erfgoedpremie van 7.837 euro van de Vlaamse overheid. Schilderwerken De Witte uit Stekene voert het werk uit. “Als toeristische trekpleister betekenen deze huizen veel voor Mechelen. De houten gevel van ‘De Duivels’ is al lang aan onderhoud toe. Door deze opfrissing is de toekomst van het beeldbepalende monument weer voor lange tijd gegarandeerd”, vertelt Koen Anciaux (Vld-Groen-m+), schepen van Monumenten.

“De orginele donkergroene kleur van de gevel blijft behouden. Hij zal niet in het rood veranderen als de Rode Duivels het EK winnen”, zegt Anciaux grappend. Op termijn krijgen ook de twee andere gevels nog een onderhoudsbeurt. (svh)

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio