Samen fuiven na het laatste examen zit er niet in. 

Samen fuiven na het laatste examen zit er niet in. © Marc Peeters

Politie Neteland gaat extra toezicht houden op drankgebruik bij jongeren

Neteland -

De lokale politie Neteland gaat tot eind juni extra toezicht houden op drankgebruik bij jongeren. Uitbaters van horecazaken en winkeliers worden opgeroepen om alle geldende regels strikt toe te passen. De lokale besturen van Herentals, Olen, Grobbendonk, Vorselaar en Herenthout herinneren aan het alcoholverbod dat op verschillende parken en sport- en speelterreinen van kracht is.

Marc Peeters

Het einde van de examens komt stilaan in zicht. Traditioneel gezien is dat een moment om de riem eraf te leggen. “Maar soms gebeurt dat iets te uitbundig”, weet waarnemend korpschef Dirk Van Peer van de politiezone Neteland. “Daar willen we voor waarschuwen.” De laatste jaren krijgen de hulpdiensten steeds meer meldingen van overmatig drankgebruik, ook door minderjarigen.

De coronacrisis heeft ervoor gezorgd dat jongeren het extra moeilijk hebben. Ze hebben hun vrienden de voorbije maanden veel minder vaak gezien dan in precoronatijden. Momenteel is er weer wat meer toegelaten, maar toch roepen de gemeentebesturen en hulpdiensten op dat iedereen zijn of haar gezond verstand gebruikt.

De traditionele examenuitblaas in Grobbendonk is opnieuw geschrapt. “Het is nog te vroeg om samen te fuiven en te dansen”, zegt burgemeester Marianne Verhaert (GiB). “De zomerbar is wel open en ook de gewone terrassen zijn beschikbaar om jongeren te verwelkomen die hun laatste examen hebben gedaan.” Ook in Herentals zijn er geen centrale initiatieven waar de jongeren naartoe kunnen.

Alcohol

“We hebben er even over nagedacht om dat wel te doen”, zegt burgemeester Mien Van Olmen (CD&V). “Al was het maar om jongeren die dan toch een feestje willen bouwen wat beter in het oog te kunnen houden. Maar de coronaregels lieten zo weinig toe dat we maar een fractie van de jongeren iets zouden kunnen aanbieden. Dat had dus geen zin. In Herentals geldt bovendien een verbod op het aanvoeren en het nuttigen van alcohol in alle parken en speelpleinen.”

Met een bakje bier in groep naar pakweg het Spaans Hof-park trekken om er naast de oever van de Kleine Nete te genieten van de rust mag dus niet. De politie zal onder meer hierop toezicht organiseren. “Geen grote samenkomsten toelaten, betekent dat jongeren wat meer verspreid zullen zitten. Dat maakt controles wat moeilijker. Om het veilig te houden, vragen we daarom de medewerking van iedereen. De start van de zomervakantie vieren, willen we niemand afnemen, maar laten we ons aan de regels houden”, zegt Mien Van Olmen.

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio