GOK-coördinator van Talentenschool Turnhout Nancy Van Hoof en directeur Wesley Wouters krijgen van schepen Kelly Verheyen 11.900 euro om de betrokkenheid van ouders met de Talentenschool te vergroten. 

GOK-coördinator van Talentenschool Turnhout Nancy Van Hoof en directeur Wesley Wouters krijgen van schepen Kelly Verheyen 11.900 euro om de betrokkenheid van ouders met de Talentenschool te vergroten. © WOAD

100.000 euro voor vier innovatieve projecten tegen armoede

Turnhout -

Stad Turnhout pakt armoede aan via onder meer een innovatiefonds, goed voor jaarlijks 100.000 euro. De eerste vier die daarvan een deel krijgen, zijn onder meer de Talentenschool en het sociaalartistieke atelier deRuimte.

Wouter Adriaensen

Turnhout scoort slecht op het vlak van armoede en dus maakte het stadsbestuur een topprioriteit van de bestrijding ervan. Met ‘prikkelsubsidies’ vanuit een nieuw opgericht innovatiefonds wil de stad organisaties en verenigingen helpen om innovatieve projecten te realiseren. “Mensen insluiten en armoede uitsluiten, kunnen we uiteraard niet alleen”, legt schepen van Gelijke Kansen en Welzijn Kelly Verheyen (Vooruit) uit. “Een jury, met experten van de Thomas More hogeschool en het Steunpunt voor Armoedebestrijding en medewerkers van de stedelijke diensten, koos uit negen voorstellen vier projecten waaronder we 100.000 euro verdelen.”

Samenlevingsopbouw

Project: Binken weten beter, ik kies zelf mijn energiecontractSubsidie: 60.000 euro“Bij onze helpdesk krijgen we veel vragen rond energiecontracten”, zegt Dorina Pagliaro van Samenlevingsopbouw Antwerpen. “Slapende en dure contracten wegen op het huishoudbudget en leiden tot schulden. We willen burgers sensibiliseren rond de truken van verkopers en hoe ze leveranciers kunnen vergelijken. Daarvoor trekken we met onze bakfiets de wijken in. Verder gaan we dienstverleners zoals OCMW en CAW informeren over de problematiek. Daarvoor werken we aan een voorstelling, bijvoorbeeld een brochure, met getuigenissen en aanbevelingen.”

Talentenschool Turnhout

Project: Een ouderraad met brede schoudersSubsidie: 11.900 euro“Scholen hebben een maatschappelijke verantwoordelijkheid in de bestrijding van armoede”, vinden directeur Wesley Wouters en GOK-coördinator Nancy Van Hoof van Talentenschool Turnhout. “Een sleutelrol daarin is weggelegd voor ouders. Om hun betrokkenheid na dit coronajaar nog te vergroten, willen we enkele activiteiten structureel verankeren binnen onze school. Zo hebben we praatavonden en het oudercafé, waarbij na het oudercontact een losser gesprek volgt, en leren we ouders het gebruik van Smartschool aan.”

Lebuïn D’Haese, Juan Monte en schepen Kelly Verheyen in deRuimte, dat 3000 euro krijgt.

Lebuïn D’Haese, Juan Monte en schepen Kelly Verheyen in deRuimte, dat 3000 euro krijgt. © WOAD

deRuimte

Project: Kleuren van de herfstSubsidie: 3000 euro“We zijn een sociaalartistiek atelier dat mensen wil samenbrengen met behulp van kunst”, leggen Lebuïn D’Haese en Juan Monte van deRuime uit. “We willen onze laagdrempelige workshops fotografie, waarvan we er een organiseren voor Stadstoeren, verderzetten met mensen uit onze wijk. Gemeenschapsvorming en verbinding vinden zijn minstens even belangrijk als de individuele ontplooiing.”

Ligo Kempen

Project: BasisEducatie Na Okan (BENO)Subsidie: 11.900 euro“Anderstaligen moeten na één schooljaar Nederlands uitstromen richting een opleiding of werk”, zegt Jan Schuermans, lesgever bij Ligo Kempen, de gloednieuwe naam voor het Centrum voor Basiseducatie. “Dat lukt niet voor iedereen. Via BENO kunnen zij een extra schooljaar les volgen. Daarin bieden we Nederlands aan, maar ook sport, ICT, rekenen en proevertjes van acht beroepsopleidingen. In september beginnen we met een groep van vijftien personen.”

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio