Louka Hermans, Emma Slaets, Ines Leysen en Lotte Vandeneijnde leren uit hun onderzoek bij twee Kempense Voedselbanken dat er vooral verse voeding wordt bedeeld , maar ook dat het aantal gebruikers in stijgende lijn gaat. 

Louka Hermans, Emma Slaets, Ines Leysen en Lotte Vandeneijnde leren uit hun onderzoek bij twee Kempense Voedselbanken dat er vooral verse voeding wordt bedeeld , maar ook dat het aantal gebruikers in stijgende lijn gaat. © Elke Lamens

Kempense studenten onderzoeken voedselbedeling in coronatijden: “Aantal gebruikers blijft stijgen”

Brecht, Geel -

Uit onderzoek van vier Kempense studenten aan Kogeka Sint-Jozef Geel naar het voedingspatroon van kansarmen, blijkt dat ze gezonder eten dan we denken en zelfs drie maaltijden per dag gebruiken. Opvallend is ook dat de pandemie 6% meer mensen naar de Voedselbanken heeft gejaagd. Die beleefden een recordjaar in 2020.

Voor hun geïntegreerde proef in het zevende jaar kozen studenten Lotte Vandeneijnde (19) uit Brecht, Ines Leysen (18) uit Brecht, Louka Hermans (18) uit Oud-Turnhout en Emma Slaets (18) uit Dessel voor de Voedselbank als thema. Meer specifiek onderzochten ze het voedingspatroon van de gebruikers. “Liefst 1,6 miljoen Belgen lopen het risico op armoede. Dit is toch een groot cijfer. Daarom vonden we het belangrijk om dit in kaart te brengen”, legt Lotte Vandeneijnde uit. België telt negen Voedselbanken, verenigd in de Belgische Federatie van Voedselbanken.

De studenten trokken naar de Voedselbanken Grensloos in Ravels en Actie Mensen In Nood (MIN) in Mol. “We hebben daar met vrijwilligers kunnen spreken. Zo wilden we goed inzicht krijgen in het voedingspatroon van kansarmen die de Voedselbank bezoeken. We hadden de kansarmen graag ook zelf gesproken, maar door corona kon dat niet. Daarom hebben we via een enquête gepeild naar het beeld dat de rest van de bevolking heeft over het voedingspatroon van kansarmen die aankloppen bij de Voedselbank. Dat leverde toch wel verrassende resultaten op.”

Focus op vers

Ruim driehonderd mensen vulden de enquête in, vooral vrouwen: 80,4% tegenover 19.6% mannen. “Heel opvallend was dat meer dan de helft van de ondervraagden (52,5%) gelooft dat kansarmen geen drie maaltijden per dag kunnen gebruiken. Dat denken zowel jongeren als ouderen. Mannen hebben ook een ander beeld dan vrouwen. De meerderheid van de mannen denkt dat de gebruikers van de Voedselbank vooral fastfood krijgen, de vrouwen geloven meer dat ze verse overschotten krijgen van grote winkelketens. Jongeren denken dan weer dat de kansarmen vooral kant-en-klare maaltijden krijgen om in de microgolfoven op te warmen.”

Dat de Voedselbanken vooral verse voeding bedelen, verraste ook de studenten zelf. “Bij de Voedselbank krijgen de mensen brood, aardappelen en andere voedingswaren waar ze een week van kunnen eten, berekend op telkens drie maaltijden per dag. De Voedselbank biedt voornamelijk verse voeding aan en leert de kansarmen zo een gezonder voedingspatroon aan. Volgens de vrijwilligers proberen de kansarmen toch zo vers mogelijk te koken voor hun kinderen. Fastfood en kant-en-klare maaltijden zijn te duur.”

Zes nieuwe gebruikers op één dag

Bij hun bezoek aan de Voedselbanken werd de studenten ook duidelijk gemaakt dat sinds de pandemie is uitgebroken er steeds meer mensen beroep doen op voedselbedelingen. “Er zijn meer scheidingen en meer mensen die hun job verliezen. Mensen die al op het randje leefden, zakten dieper weg. Er zijn tijdens corona heel veel nieuwe aanvragen geweest. Op de dag van het interview alleen al waren er zes nieuwe aanvragen binnen gekomen bij Actie MIN. Dit is ontzettend veel en het gaat spijtig genoeg enkel in stijgende lijn, wist de vrijwilliger te vertellen.”

Ook in Sint-Job wordt het alsmaar drukker aan de voedselbedeling in de oude pastorie.

Ook in Sint-Job wordt het alsmaar drukker aan de voedselbedeling in de oude pastorie. © Elke Lamens

Dat bevestigde de Belgische Federatie van Voedselbanken al in februari 2020. In totaal werd 20.967 ton voedsel verdeeld, 24% meer dan in 2019. Die noteerde ook een recordaantal gebruikers van 175.402 personen per maand, een stijging van 6% tegenover 2019. “Net als voor sommige vrijwilligers met wie we spraken, heeft dit project ons beeld qua voeding in positieve zin bijgestuurd. Met deze enquête hopen we dat negatieve beeld dat leeft bij velen bij te stellen.”

  (ella)

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio