De vijfde- en zesdejaars van basisschool Pierenbos uit Halle voor jeugdherberg Gagelhof in Zoersel. 

De vijfde- en zesdejaars van basisschool Pierenbos uit Halle voor jeugdherberg Gagelhof in Zoersel. ©  kristin matthyssen

Op bosklassen in eigen dorp? In groene Zoersel kan dat perfect

Zoersel, Halle -

Omdat hun Histo Trip naar Han-sur-Lesse niet kon doorgaan in oktober vorig jaar, zijn de vijfde en zesdejaars van gemeentelijke basisschool Pierenbos uit Halle-Zoersel nu op bosklassen in de jeugdherberg van Zoersel. Jeugdherberg-beheerder Frank Yseboot toont zich even gelukkig als de kinderen. Hij vreest dat de Belg het een beetje gehad heeft met de ‘staycation’.

Kristin Matthyssen

Frank Yseboot zat maandagavond op hete kolen te wachten op de kinderen van het Pierenbos. Hij had het gazon voor het terras nog snel gemaaid, “op de hoogste stand, want het gras stond zo hoog”, wijst hij een halve meter boven de grond. “Het is hier zelfs zo kalm geweest dat de roodborstjes een nest hebben gebouwd in de motor van de dampkap!”

Gelukkig draait jeugdherberg Gagelhof op vrijwilligers, maar voor de Vlaamse Jeugdherbergcentrale was het afgelopen anderhalf jaar een aderlating.

Jeugdherberg Gagelhof is trouwens de enige van Europa die volledig door vrijwilligers wordt beheerd. Het gebouw, destijds ontworpen door de Antwerpse architect Renaat Braem, trekt normaal zo’n 2.500 à 3.000 bezoekers per jaar. Het is de ideale overnachtingsplaats voor fietsers en wandelaars, middenin het groen, met een huiselijke keuken. “Vorig jaar zijn we gestrand op ongeveer 500 overnachtingen, een vijfde van ons normale aantal”, zegt Yseboot. “Het weekend van 15 mei dit jaar was eigenlijk het eerste succesvolle in lange tijd. Het waren wel allemaal individuele bezoekers, groepen mocht nog niet. De nieuwbouw was helemaal volzet. Gasten moesten buiten eten, maar dankzij een herschikking van de tafeltjes onder ons overdekt terras lukte dit prima.”

Frank Yseboot bij jeugdherberg Gagelhof in Zoersel. 

Frank Yseboot bij jeugdherberg Gagelhof in Zoersel. © kristin matthyssen 

Yseboot, sinds dit jaar ook hoofd van Toerisme Zoersel, verwacht nog een groep van 22 man van Okra Sint-Niklaas deze maand. Plus een zeer volhardende familie die haar verblijf in Gagelhof al vijf keer moest omboeken, te starten in de krokusvakantie van 2020, maar die nu eindelijk zal kunnen komen. Op vlak van scholen blijft het kalm. “Een andere school heeft net nog afgebeld omdat ze het toch allemaal wat ingewikkeld vonden om alles laattijdig te organiseren. Voor gemeentelijke basisschool Pierenbos was dit geen probleem. Ook hier viel de beslissing pas heel laat.”

Juf Jilke van het zesde leerjaar en meester Geert van het vijfde leerjaar van Pierenbos kozen inderdaad pas last-minute voor bosklassen in eigen gemeente. “De Histo Trip in Han-sur-Lesse kon niet doorgaan”, zegt meester Geert. “Eigenlijk hebben de kinderen al maandenlang geen uitstappen meer. Overnachten in de Ardennen mag nog niet. Waarom niet de jeugdherberg van Zoersel bellen?, dachten we.”

Juf Bieke, de hulpjuf die dit jaar afstudeert, is mee op kamp. Het is een kort kamp van slechts twee dagen met één overnachting. De 48 leerlingen en hun leerkrachten vertrokken maandag om 8 uur ’s morgens voor een fietstocht naar de Lilse Bergen. Daar genoten ze van het avonturensportpark. De eerste dag werd afgesloten met frieten in een Zoersels frituur en nadien gingen ze nog met lasergeweren spelen in het speelbos van Zoersel.

Met veertig kilometer in de kuiten, leken de kinderen nog niet moe. “Om half tien vanavond moeten alle lichten uit”, verwittigde meester Geert. Ze kregen ook uitleg over de hoezen die ze over de matrassen moesten trekken en hoe ze witte lakens moesten leggen. Kortom: een echt kampsfeertje vlakbij huis.

“Morgen gaan we nog met de fiets naar Play & Sport in Malle voor een sportdag”, zegt juf Jilke.

Frank Yseboot is superblij met zijn eerste school in anderhalf jaar. De boekingen voor de zomer zien er nog mager uit. “Make a Wish komt met een meisje dat met zeven vriendinnetjes De Mol wil naspelen. En dan zijn er nog twee Kazou-groepen die komen slapen. Maar voor de rest merk ik dat de Vlaming wat staycation-beu is. Ik heb de indruk dat er veel naar het buitenland of de zee gaan. Hopelijk kan onze Grote Routepadenpromotie langs wandelknooppunten nog wat stappers verleiden deze zomer. Diezelfde promotie had vorige zomer succes.”

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio