©  MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

DISCUSSIE. Wat vind jij van het ‘geheim akkoord’ tussen Lantis en 3M?

Beheersmaatschappij Lantis, de vroegere BAM, en multinational 3M sloten in 2017 een ‘dading’, een overeenkomst over wat met de zwaarvervuilde grond moest gebeuren. Die wilden ze stil houden, maar in aanloop naar de parlementaire onderzoekscommissie komt die nu toch boven water. De belastingbetaler betaalt 63 miljoen euro voor een waterzuiveringsinstallatie, 3M zelf ‘slechts’ 75.000 euro voor een veiligheidsberm. Wat vind jij daarvan?

LEES OOK: Lantis mag 3M niet meer aansprakelijk stellen voor PFOS-vervuiling door geheim akkoord

Die zogenaamde ‘dading’ is een gunstige regeling voor 3M, zo lijkt het. Maar het alternatief was twintig tot dertig jaar procederen. Met weinig risico op succes, zo schatten de juridische experts van de beheersmaatschappij toen in. Want over de oorzaak van de vervuiling waren ze het niet eens. “BAM is van mening dat 3M Belgium aansprakelijk is voor de PFC-concentraties (een andere benaming voor PFOS, red.) in de bodem. 3M Belgium betwist dat”, luidt het officieel in de dading.

Ook in het akkoord: Lantis en 3M beloofden om geen gerechtelijke stappen te ondernemen. En zo kon de bouw van Oosterweel toch van start gaan. Over de gesloten dading zouden ze zedig zwijgen.

De belastingbetaler die 63 miljoen betaalt tegenover ‘slechts’ 75.000 euro voor multinational 3M, in ruil voor een snellere Oosterweelverbinding: wat vind jij daarvan?

Discussieer mee via onderstaand formulier. Een greep uit de reacties verschijnt woensdag in Gazet van Antwerpen.

MEER OVER Discussie