Een wandelaar op de Kattenberg, met rechts onderaan de foto de Kleine Nete. 

Een wandelaar op de Kattenberg, met rechts onderaan de foto de Kleine Nete. ©  RR

Download historische info tijdens Herentalse stadswandeling

Herentals

Voor het herontdekken van de loop van de vesten en bolwerken aan de westkant van Herentals baseerden de onderzoekers zich voor een flink stuk op de stadskaart uit de atlas van Jacob Van Deventer (1550-1565).

LEES OOK. UA brengt structuur van Herentalse vesten in kaart

“De stadskaart van Jacob Van Deventer is erg accuraat. Veel accurater dan die van de Oostenrijkse graaf de Ferraris. Die stelde tussen 1771 en 1778 maar liefst 275 gedetailleerde kaarten op van de Oostenrijkse Nederlanden”, weet Ric Janssens, onderzoeker aan de UA.

De oude kaart van Van Deventer met in de bovenhoek de afbeelding van de nieuwe wandeling. 

De oude kaart van Van Deventer met in de bovenhoek de afbeelding van de nieuwe wandeling. ©  RR

Ferraris was vooral geïnteresseerd in het landschap vanuit het oogpunt van oorlogsvoering. Van Deventer hield het bij de steden zelf. “Bij het uitstippelen van de wandeling en de historische uitleg bij de interessante punten onderweg, starten we het project Time Machine op”, legt professor Tim Soens uit. “Omdat er steeds meer zaken gedigitaliseerd zijn, kunnen we al die info gaan koppelen aan locaties. Het idee is dat, als je rondloopt in een stad, je die informatie op bepaalde punten via je telefoon kan downloaden. Dat is de toekomst: alle historische info zo bundelen.” Tijdens de wandeling word je langs infoborden geleid, waar je via QR-codes info over de site waar je staat, kan downloaden op je gsm. (hhm)

MEER OVER Natuur Kempen

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio