In zijn werk presenteert Nikolaas Demoen zich dikwijls als de centrale figuur, al dan niet verstopt achter een masker.  

In zijn werk presenteert Nikolaas Demoen zich dikwijls als de centrale figuur, al dan niet verstopt achter een masker.  © rr

Nikolaas Demoen maakt kunst voor Verhaerenmuseum

Sint-Amands -

In het Verhaerenmuseum loopt tot 29 augustus de tentoonstelling L’Art de la Distance met werk van Nikolaas Demoen (56). De kunstenaar creëerde voor deze tentoonstelling een speciale installatie.

Guy Delforge

“Voor mensen die het oeuvre van Nikolaas Demoen kennen, zal er op deze tentoonstelling een zekere herkenning zijn. Voor de anderen kan het een soms bevreemdende ervaring worden”, zegt conservator Rik Hemmerijckx. “Nikolaas Demoen werkt al jaren aan een boeiend artistiek parcours. Hij is actief op verschillende domeinen: schilderkunst, videokunst, performances, collages, multimediale installaties, kunstedities, maar ook poëzie. In zijn werk presenteert Demoen zich dikwijls als de centrale figuur, al dan niet verstopt achter een masker of zich voordoend in de gedaante van een enigmatische ‘vogelman’. Zo flaneert hij door de kunstwereld en verrast hij ons met zijn ongedwongen, ontwapenende verschijning. In zijn werk schuilt dikwijls een literair filosofische dimensie met verwijzingen naar Michel Foucault, Alain Badiou, Jacques Derrida, Gilles Deleuze, Roland Barthes, Jean-Paul Sartre en anderen. Nochtans blijft zijn werk altijd omhuld door een zeker mysterie. Een vleugje humor is ook nooit ver weg.”

 

 © rr

“Voor L’Art de la Distance is Nikolaas Demoen neergestreken in het Emile Verhaeren Museum en gaat hij als het ware de dialoog aan met de collectie”, zegt de conservator. “Het blijft een open vraag of de kunstenaar zich kan vinden in de wereld van de besnorde Dichter des Vaderlands of hij zich toch liever op een afstand houdt.”

De tentoonstelling L’Art de la distance is van dinsdag tot en met zondag open van11 tot 18u. Je moet je komst wel vooraf melden. Het Emile Verhaeren Museum ligt aan de Verhaerenstraat 71, in Sint-Amands, tel. 052 33 08 05; verhaerenmuseum@skynet.be .

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio