De watertoren van Westmalle wordt gerenoveerd. 

De watertoren van Westmalle wordt gerenoveerd. ©  kristin matthyssen

44 meter hoge Westmalse ‘kathedraal van het water’ krijgt opfrisbeurt

Westmalle -

De watertoren van Westmalle staat momenteel in de steigers. “Geen zorgen, hij wordt gerenoveerd”, stelt Alain T’Syen van drinkwatermaatschappij Pidpa de Mallenaren gerust . “We weten dat watertorens als landschapsbakens belangrijk zijn voor de inwoners.”

Kristin Matthyssen

De watertoren van Westmalle staat al sinds 1964 aan de Antwerpsesteenweg naast de parking van Café Trappisten. Hij is nog volledig functioneel en zal dat ook blijven. “Elk jaar nemen we enkele watertorens in onze planning op om te renoveren”, legt T’Syen uit. “Die van Westmalle is volledig opgetrokken in beton en meet 44,15 meter. De opfrisbeurt is vooral langs de buitenzijde nodig. Het beton zal behandeld en opnieuw beschilderd worden. De kuip zelf wordt geregeld onderhouden. In de kuip van de watertoren van Westmalle zit 1.150 kubieke meter water.”

Watertorens hebben een dubbele functie: ze dienen enerzijds als reservevoorraad plus ze moeten voor voldoende druk op de leidingen zorgen. Daarom werden ze in het verleden op de hoogste punten gebouwd.

De watertoren van Westmalle. 

De watertoren van Westmalle. ©  kristin matthyssen

“Dankzij onze sterkere pompen, is die functie om druk op de leidingen te verzekeren minder noodzakelijk geworden”, zegt T’Syen. “Ook het belang aan een noodvoorraad is niet zo groot meer, omdat we met onze circa twaalf waterproductiecentra zelfs tijdens de voorbije droge zomers nooit in de problemen kwamen. Dat komt omdat we bij Pidpa water uit de diepe grondlagen halen. Het leidingnet is flexibeler geworden, waardoor we al een aantal watertorens buiten werking hebben gesteld. Die van Westmalle is nog actief en zal dat voorlopig ook zeker blijven. Wij beseffen bij Pidpa dat watertorens een belangrijke symbolische waarde hebben, als baken in het landschap, bijna zoals een kathedraal. De watertoren van Westmalle zien, kan sommige mensen een thuisgevoel bezorgen.”

Pidpa beschouwt de watertorens ook als visitekaartje. “Aan de steigers gaan we nog doeken hangen om mensen te sensibiliseren kraantjeswater te drinken.”Meer nieuws uit stad en rand

citta

Mobiliteit - Stad & rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio