© RTV

Gebroeders Geens hebben eerste elektrische Knikmops klaar

Hoogstraten -

Bij knikladerproducent Gebroeders Geens staan de ontwikkelingen niet stil. Naast de vertrouwde dieselversie van de machines die in het midden scharnieren, kunnen klanten voortaan ook kiezen voor een Knikmops met een elektrische motor. Met het meest geavanceerde model kan de chauffeur acht uur werken als de batterij volledig is opgeladen.

Ronny van den Ackerveken

De broers Marcel en Frans Geens maakten in 1989 in hun atelier de eerste Rollmops, een machine om klinkers te verplaatsen. Intussen heeft het familiebedrijf meer dan vijftig werknemers in dienst en dragen alle machines die op de bedrijfssite in Hinnenboomstraat gemaakt worden de naam Knikmops. “We wilden het assortiment uitbreiden met een elektrische kniklader, die bovenal zuinig is”, zegt verantwoordelijke marketing & communicatie Marleen Geens. “Het moest een machine worden met een kleine batterypack. Die heeft als voordelen een lager gewicht, een kortere laadtijd en vooral een lagere kostprijs. Het is namelijk de grootte van de batterij die het grootste deel van de kostprijs van de elektrische kniklader bepaalt. Het resultaat is Knikmops KM 140 E. Een lokale ondernemer heeft de machine kunnen testen bij een renovatieproject in een abdij in de buurt. Daar groef de elektrische kniklader meerdere zwemvijvers uit. De Knikmops kon lang genoeg werken, gaf geen storende uitstoot en maakte weinig geluid.”

Snellader

De hefcapaciteit van 1.500 kilogram komt overeen met de dieselversie van de Knikmops KM 140. Het elektrische model heeft twee varianten. “Het standaardmodel beschikt over een batterij waarmee gemiddeld vijf uur stevig doorgewerkt kan worden. Het opladen kan tot 80% in één uur en drie kwartier met de snellader.”

Bert Geens graaft met elektrische Knikmops. © ram

“Voor wie langer aan een stuk wil werken, is er de Knikmops KM 140 E Endurance. Die kan met een volle batterij ongeveer acht uur aan de slag blijven. Voorlopig bieden wij deze twee modellen aan voor verhuur en verkoop. De kans bestaat dat ook van Knikmops KM 180 een elektrische versie komt”, vertelt Marleen Geens.

Regelgeving

De machines van Gebroeders Geens worden ook gebruikt bij tuinaanleg. Ze kunnen uitgerust worden met onder andere een schepbak, palletvork en frezen.

De Knikmops KM 140 E aan het werk in het begijnhof van Hoogstraten. © rr

“Het is nog afwachten of we op termijn volledig overschakelen op elektrische machines”, legt Marleen Geens uit. “Dat zal voornamelijk van de regelgeving afhangen. Duurzaamheid is een van de basiswaarden van ons bedrijf, dus een Knikmops zonder emissie draagt er toe bij.”

MEER OVER Bedrijven Kempen

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio