De vestiging van Chemours Belgium in de Antoon Spinoystraat in Mechelen. ©  Dirk Vertommen

Mechelse fabriek duikt op in PFAS-rapport risicoactiviteiten: stad eist uitleg

Mechelen -

De fabriek van Chemours Belgium in Mechelen-Zuid, tot 2015 een vestiging van DuPont de Nemours, duikt op in een OVAM-rapport over PFAS. Dat zijn chemische stoffen die een negatief effect kunnen hebben op het milieu en de gezondheid. Het Mechelse stadsbestuur organiseert dinsdag een extra schepencollege om uitleg te krijgen van OVAM, de milieu-inspectie en de producent. De stad wil duidelijkheid over de aanwezigheid van PFAS, de verzamelnaam voor stoffen waartoe ook PFOS behoort dat voor de vervuiling in Zwijndrecht heeft gezorgd.

Sven Van Haezendonck

Eind juni 2018 publiceerde de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) de resultaten van een onderzoek. Dat spitste zich toe op de aanwezigheid van PFAS in het grondwater, de bodem en de waterbodem ter hoogte van risicoactiviteiten. Zogenaamde poly- en perfluoralkylstoffen komen niet van nature voor, het zijn chemische stoffen die de mens maakt.

Een voorbeeld van PFAS is perfluoroctaanzuur, kortweg C8 of PFOA. Dat is een stof die tot omstreeks 2012 vooral werd gebruikt bij de productie van fluorhoudende polymeren zoals polytetrafluorethyleen (PTFE), bij het grote publiek bekend als teflon. Volgens het OVAM-rapport was dat ook het geval bij Chemours in het Nederlandse Dordrecht, vroeger een fabriek van DuPont. In de regio daar is er al jaren flink wat deining over het gebruik van PFOA en zijn opvolger GenX en de gevolgen daarvan voor het milieu en de gezondheid. Verschillende gemeenten bereiden er een rechtszaak voor tegen de chemiereuzen.

Chemours nam in 2015 wereldwijd de productie over van DuPont de Nemours. ©  Dirk Vertommen

Wat nu in de Dijlestad voor ongerustheid zorgt, is dat in hetzelfde OVAM-rapport expliciet de fabriek in de Antoon Spinoystraat in Mechelen-Zuid als productielocatie wordt vermeld en het gebruik van PTFE. “Ik begrijp de vraag, maar ik kan daar geen antwoord op geven”, reageert Willem Buitelaar, woordvoerder van DuPont. “In 2015 heeft DuPont deze activiteiten wereldwijd ondergebracht in het zelfstandig bedrijf Chemours. Het zijn twee gescheiden, beursgenoteerde ondernemingen”, vertelt Buitelaar. Bij Chemours Belgium kregen we niemand te pakken voor een reactie. OVAM zegt pas dinsdag te kunnen reageren.

Extra zitting schepencollege

Het stadsbestuur van Mechelen organiseert dinsdag een extra zitting van het schepencollege. Dat moet duidelijkheid scheppen over de aanwezigheid van PFAS. “Deze groep van niet-afbreekbare stoffen ligt aan de basis van de vervuiling in Zwijndrecht. Daarom heb ik onmiddellijk na de eerste berichten daarover OVAM, de Vlaamse milieu-inspectie en het bedrijf Chemours om uitleg gevraagd. Dinsdag om 8u geven alle betrokkenen tijdens een extra zitting toelichting aan het schepencollege”, burgemeester Alexander Vandersmissen (Vld-Groen-m+).

“We willen niet enkel onszelf, maar ook alle Mechelaars duidelijkheid kunnen verschaffen”, zegt Marina De Bie (Vld-Groen-m+), schepen van Leefmilieu. “Door alle betrokken partijen samen te brengen, zorgen we ervoor dat we over alle nodige info beschikken. Al naargelang de uitkomst van het overleg weten we of er bijkomend onderzoek nodig is en/of welke maatregelen bijkomend nodig blijken.”

Toxicoloog legt uit

Rijst de vraag of het gebruik van PTFE voor gezondheidsrisico’s heeft gezorgd in en rond de Mechelse fabriek? “Dat is een goede vraag. PTFE is een beetje eenzelfde verhaal als de PFOS-story momenteel. Het zijn stoffen die heel moeilijk afbreekbaar zijn”, reageert professor Jan Tytgat, toxicoloog aan de KU Leuven.

Toxicoloog Jan Tytgat. ©  Dirk Vertommen

“Alles hangt af van de veiligheidsvoorschriften en hoe veilig je ermee werkt. Als arbeiders daar een gedurende een werkdag van acht uur aan worden blootgesteld, houdt dat gezondheidsrisico’s in. Dat zijn eigenlijk stofjes die zich als een soort anorak rond je longblaasjes heen vouwen. Dan krijg je kortademigheid en zuurstoftekort. Als dat chronisch is, heb je wel degelijk een gezondheidsprobleem”, legt de professor uit.

De stad organiseert later deze maand ook nog een infomoment voor de omwonenden van de oude brandweerkazerne in de Dageraadstraat. De stad doet dit om de buurt proactief te informeren over de aanwezigheid van PFOS in blusschuim en zo de mogelijke ongerustheid over residu in de omgeving van de voormalige kazerne te ondervangen.

MEER OVER PFOS-vervuiling

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio