Er word voorgesteld om gratis maaltijden aan te bieden op school. 

Er word voorgesteld om gratis maaltijden aan te bieden op school. © Fred Debrock

Kinderarmoede daalt licht in Mechelen: oppositiepartij CD&V wil extra maatregelen

Mechelen -

In Mechelen groeit 14,1% van de kinderen op in armoede. Dat blijkt uit de cijfers van Kind & Gezin. Het cijfer is een lichte daling ten opzichte van vorig jaar, toen de kinderarmoede nog licht steeg ten opzichte van het jaar voordien. Oppositiepartij CD&V vraagt bijkomende maatregelen, zoals gratis maaltijden op school.

Stijn Van de Sande

Uit de jaarlijkse cijfers van Kind & Gezin blijkt dat de kinderarmoede in Mechelen het afgelopen jaar licht daalde van 14,8% naar 14,1%. Maar ten opzichte van het begin van de legislatuur daalde het aantal kinderen dat opgroeit in armoede nog veel lichter. Op dat moment lag het kinderarmoedecijfer in Mechelen op 14,3%.

Volgens oppositiepartij CD&V is het dan ook dringend tijd om in te grijpen. Ze vragen het stadsbestuur om extra maatregelen te nemen. “Ieder kind moet zich ten volle kunnen ontplooien”, zegt Karl Lauwers. “Maar nog steeds groeit één op de zeven kinderen in onze stad op in armoede. Zelf zamelden we al voor 1.660 euro aan niet-gebruikte Mechelenbons in. Maar er is meer mogelijk. We vragen om het platform ‘Hulp nodig’ structureler te organiseren en in te zetten op de UiTPAS.”

Gratis maaltijden op school

De partij stelt ook voor om versneld werk te maken van gratis maaltijden op school. “Als het de stad echt menens is in de strijd tegen kinderarmoede, moeten ze eindelijk werk maken van hun verkiezingsbelofte”, zegt raadslid Hamid Riffi. “Door samen te werken met Foodsavers en voedseloverschotten optimaal te benutten, kunnen we ervoor zorgen dat geen enkel kind in onze stad met honger de dag moet doorbrengen.”

Volgens het kabinet van schepen van Armoedebestrijding Gabriella De Francesco (Vld-Groen-m+) is Mechelen wel degelijk op de goede weg. “De initiatieven die we nemen werpen hun vruchten af”, klinkt het. “Maar de coronacrisis maakt het voor veel mensen nog moeilijker. Toch zien we dat steeds meer mensen aan werk geraken, bijvoorbeeld via het project Volt 38. Daar combineren we kinderopvang en de zoektocht naar een job. Door gezinnen van dichtbij op te volgen en hen te begeleiden, willen we streven naar het ultieme doel: dat geen enkel kind in armoede hoeft op te groeien.” (svds)

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio