De cijfers achter de jaarrapporten emissies zijn blijkbaar moeilijk te bekomen. 

De cijfers achter de jaarrapporten emissies zijn blijkbaar moeilijk te bekomen. © Peter Hilz

Klacht over gebrek van transparantie in Antwerps klimaatbeleid

Antwerpen -

Antwerps Groen-gemeenteraadslid Niel Staes klaagt het gebrek aan transparantie aan in het klimaatbeleid. Hij dient klacht in bij de gouverneur. De discussie draait om de openbaarheid van de cijfers achter de jaarrapporten CO2-emissies.

De bal ging aan het rollen bij de zoektocht van de stad naar een nieuw bedrijf om de globale emissies in beeld te brengen. Staes merkte dat de kandidaten ook een Excel met de CO2-emissies konden krijgen, die was opgemaakt door de eerdere opsteller van de emissies. Het raadslid wou die ontvangen.

“Ik ben geïnteresseerd in hoe die jaarrapporten tot stand komen en wat de achterliggende cijfers zijn”, zegt Staes. “Tot mijn verbazing kreeg ik deze Excel-file niet. Blijkbaar gaat het hier om knowhow die moet worden afgeschermd. Ik vind dit zeer merkwaardig, want bedrijven die zich kandidaat stellen, krijgen die wel.”

Uiteindelijk mocht Staes het document inkijken bij de algemeen directeur van de stad Antwerpen.

“Dit is onaanvaardbaar”, zegt het gemeenteraadslid. “Eigenlijk zouden deze gegevens publiek toegankelijk moeten zijn. Daarom dien ik klacht in bij de gouverneur.”

Antwerps leefmilieuschepen Tom Meeuws (Vooruit) snapt de heisa niet.

“De vraag is niet aan mij gesteld”, zegt Meeuws. “Laat er geen twijfel over bestaan. Ik wil deze cijfers best met iedereen delen in volle transparantie.”  svw

MEER OVER Tom Meeuws

CITTA

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio