De stopgezette huisartsenpraktijk van Elke Van Vlimmeren in de Sint-Damiaanstraat. 

De stopgezette huisartsenpraktijk van Elke Van Vlimmeren in de Sint-Damiaanstraat. © jaa

Met vereende krachten zoeken naar nieuwe huisartsen

Wommelgem -

Zowel burgemeester Frank Gys (N-VA) als vertegenwoordigers van de Eerstelijnszone (ELZ) en de Huisartsenkring Antwerpen Oost voerden constructief overleg naar aanleiding van het nijpend huisartsentekort. Maar concrete oplossingen zijn er nog niet.

Huisarts Elke Van Vlimmeren (54) kreeg na onze reportage eerder deze maand over de noodgedwongen stopzetting van haar praktijk heel wat reacties. Ze lijdt al decennia aan een ernstige vorm van multiple sclerose en die ziekte maakt het haar nu onmogelijk om zelf nog voor anderen te zorgen.

“Ik zoek nog altijd collega-huisartsen om de globaal medische dossiers van ruim twee derde van mijn 2500 patiënten over te nemen”, vertelt Van Vlimmeren. “Dokter Ellen Benoy uit Wommelgem heeft zich over een aantal ontfermd en ik ben zeker ook Imke Bytebier en Bert Leysen dankbaar, twee collega’s in Ranst die in de bres zijn gesprongen. Ik blijf verder zoeken naar een oplossing voor m’n andere patiënten van wie ik afscheid moest nemen.”

De stoppende huisarts kreeg nog veel reacties. “Het artikel in Gazet Van Antwerpen had onder meer als effect dat vooral oudere patiënten, die eerder boos waren op mij omwille van de moeilijke beslissing om te stoppen, nu begrip tonen. Ik kreeg veel kaartjes met deugddoende boodschappen”, aldus Van Vlimmeren.

Overleg

Dokter Van Vlimmeren kreeg heel wat dank- en steunbetuigingen na onze reportage.

Dokter Van Vlimmeren kreeg heel wat dank- en steunbetuigingen na onze reportage. © jaa

Dokter Elke Van Vlimmeren zoekt niet alleen naar oplossingen. Op initiatief van de ELZ Antwerpen Oost vond zopas overleg plaats in het gemeentehuis met onder meer schepen Kelly Joris (Open Vld) en burgemeester Frank Gys (N-VA) om te kijken hoe met vereende krachten wat gedaan kan worden aan het huisartsentekort in Wommelgem. De gemeente telt nog maar zeven huisdokters.

“We hebben nog niks concreet afgesproken, maar het gesprek verliep heel constructief. We hebben onderling taken verdeeld en binnenkort komen we opnieuw samen”, getuigt initiatiefnemer Kathleen Debruyne van ELZ Antwerpen Oost. “De gemeente bekijkt wat er mogelijk is en we gaan Wommelgem ook aanprijzen als ideale standplaats via de huisartsenvereniging Domus Medica. Karen Scheers, voorzitter van Huisartsenkring Hakao, gaat promotie maken in de verschillende opleidingen tot huisarts, waar ze bij betrokken is.”

Wommelgem niet alleen

Burgemeester Frank Gys (N-VA) zegt dat hij en het schepencollege het huisartsentekort ernstig nemen en mee zoeken naar oplossingen. Het aanbieden van een gebouw voor een tot op heden nog ontbrekende groepsparaktijk in Wommelgem, is één van de mogelijke pistes. “Maar mag ik er op wijzen dat er in Vlaanderen meer dan tweehonderd gemeenten zijn waar deze problematiek speelt? In Borsbeek en Wijnegem is het tekort met respectievelijk nog slechts drie en vier dokters zelfs nog een pak groter.”

Jan Auman

Meer nieuws uit stad en rand

citta

Mobiliteit - Stad & rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio