Eigenaar Stefan Van Ransbeeck bij het gerestaureerde kapelletje aan zijn gevel in de Adegemstraat. 

Eigenaar Stefan Van Ransbeeck bij het gerestaureerde kapelletje aan zijn gevel in de Adegemstraat. © Stijn Van de Sande

Vervallen kapelletje in Adegemstraat gerestaureerd: “Het verloren laten gaan, zou zonde zijn”

Mechelen -

Een kapelletje en bijhorend Mariabeeld in de Adegemstraat in Mechelen schitteren weer als vanouds. De voorbije maanden werden de kapel en het beeld grondig gerestaureerd. “Als toekomstige Mechelaar wil ik mijn stadsgenoten hiermee alvast een plezier doen”, zegt eigenaar Stefan Van Ransbeeck.

Stijn Van de Sande

Stefan Van Ransbeeck uit Keerbergen kocht zo’n drie jaar geleden het pand in de Adegemstraat 25 in het centrum van Mechelen. “Op termijn willen we hier komen wonen, maar vooraleer dat kan moet er nog heel wat verbouwd en gerenoveerd worden”, zegt hij. “Maar niet alleen aan de woning, die dateert uit 1629 en dus bijna vierhonderd jaar oud is, is veel werk. Ook het kappelletje aan de gevel was compleet in verval geraakt.”

Omdat de kapel en het bijhorend Mariabeeld met kind niet beschermd zijn, maakte Van Ransbeeck geen aanspraak op subsidies om ze te laten restaureren. “Daarom stond ik zelf in voor de kosten. Ik ben niet echt gelovig, maar ben wel gefascineerd door kunst en cultuur. Dit beeld laten verkommeren of zelfs laten verdwijnen, zou dan ook zonde zijn. Ik nam contact op met de stad en zij brachten me in contact met restauratrice Geneviève Hardy.”

Positieve reacties

De werken duurden ruim een half jaar. “Het beeld en de stralenkrans nam Geneviève mee naar haar atelier. De kapel is ze ter plaatse komen restaureren. Tijdens de werken kregen we heel veel positieve reacties van voorbijgangers en omwonenden. Veel mensen waren dankbaar dat het totaal versleten beeld eindelijk opgefrist werd. Want jarenlang was er niet naar omgekeken. Zo kreeg het lange tijd veel regen te verduren omdat het dak van de kapel niet waterdicht was.”

Sinds afgelopen weekend is de restauratie volledig afgerond. “Dankzij een rapport dat de stad jaren geleden liet opmaken over kappelletjes en de verfresten op het beeld, konden we het in de oorspronkelijke staat herstellen. Nu ik het resultaat zie, ben ik enorm blij dat ik het heb laten restaureren. Als toekomstige trotse Mechelaar wil ik mijn stadsgenoten hier een plezier mee doen. Het geeft de straat opnieuw wat meer kleur.” (svds)

Het gerestaureerde kapelletje met beeld.

Het gerestaureerde kapelletje met beeld. © Stijn Van de Sande

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio