Zjuul Krapuul, Stef Bef en Jos Smos: “Jos en Zjuul, . Het spijt me dat ik jullie dit aandoe”, schrijft Stef Bef. © Raf Basstanie

Stef Bef stapt definitief uit Antwerpse cultgroep Katastroof

Antwerpen -

Het is nu definitief: Steven Boers, alias Stef Bef, verlaat Katastroof vanwege het meningsverschil dat enkele weken geleden ontstond met collega Zjuul Krapuul. “We hebben in alle rust en vriendschap een goed gesprek gehad. Maar ik blijf bij mijn beslissing.”

Stefan Laenen

Merci en salu: de titel van de brief die Stef Bef zondag online zette, dekt volledig de lading. Na twintig jaar stapt de zanger-muzikant uit Katastroof. De bal ging aan het rollen toen Boers en Zjuul vorige maand online een meningsverschil kregen over onder meer de voortvluchtige militair Jürgen Conings en de vaccinaties. “Zjuul is een anarchist, dit is dus geen politieke kwestie. Katastroof staat boven de politiek. Vrijheid van meningsuiting is het enige dat echt heilig is voor de groep. In plaats van mijn mening op te dringen aan Zjuul, ben ik uit de band gestapt. Ik was het ook wel beu om voortdurend op mijn tong te bijten om discussies te vermijden die de sfeer zouden bederven.”

LEES OOK: Lid van Katastroof verlaat de band: “Sympathie voor Jürgen Conings was de druppel”

Boers vertrekt niet met slaande deuren. “Toen ik bij de band kwam, keek ik enorm op naar Zjuul en Jos. Zjuul is mijn rebelse grote broer, Jos mijn mentor. Ik ben een pak jonger. Ik voel de behoefte om met nieuwe dingen te experimenteren, terwijl Jos en Zjuul iconen zijn die niets meer hoeven te bewijzen. Na de aanvaring met Zjuul heeft Jos bemiddeld. Hij stelde een afkoelingsperiode voor. Nadien hebben we in alle rust en vriendschap een goed gesprek gehad. Maar ik blijf bij mijn beslissing. Al blijf ik Jos en Zjuul evenzeer dankbaar voor alle kansen die ik gekregen heb.”

Katastroof bestaat volgend jaar 45 jaar. Of Zjuul en Jos verder gaan als duo, is momenteel niet duidelijk. Volgens Boers vormen de twee sowieso het hart van de groep. “Ik ben slechts een passant in de rijke geschiedenis van Katastroof. De band was al legendarisch voor ik erbij kwam. De ultieme kern, het duo dat zowat alle liedjes schreef die in het collectieve geheugen gegrift zijn, staat nog overeind. Jos en Zjuul zíjn Katastroof. Ze deden het 25 jaar zonder mij, ze zullen het dus ook wel redden zonder mij.”

Naast muzikant is Boers auteur, schilder en cartoonist. “Ik maak me geen illusies dat ik ooit nog zoveel enthousiaste fans voor mijn neus zal zien staan, zelfs tot in de kleinste Vlaamse dorpen. Maar daar heb ik vrede mee.”

Op het einde van zijn schrijven richt Boers zich tot zijn kompanen. “Jos en Zjuul, no hard feelings. Het spijt me dat ik jullie dit aandoe, en jullie met problemen opzadel. Het ga jullie goed.”

Een van die praktische problemen was het Twitter-account van de groep. Katastroof verzamelde een grote schare volgers met talloze spitsvondige tweets. Het is geen geheim dat vooral Boers die spitsvondigheden aanleverde. “Ik heb het account @katastroof aan de groep gegeven en heb er zelf een nieuw gestart: @StefenDeTong. Veel mensen willen me na de switch blijven volgen. Katastroof moet van nul starten.”

Lees de volledige brief op www.detong.be

Vastgoed

Jobs in de regio